Всеки четвърти европеец е посягал към канабис, сочи Европейският доклад за наркотиците, според който в ЕС са разпространени 620 дизайнерски дроги. Обезпокоително е, че достъпът до тях е сравнително лесен, отбелязва "Дойче веле"

Над 1/4 от жителите на ЕС на възраст между 15 и 64 години, т.е. 93 млн. европейци, са опитвали поне веднъж в живота си нелегални наркотични вещества.

В новия Европейски доклад за наркотиците има и други обезпокояващи данни: през 2015 г. са били регистрирани 1,5 млн. престъпления, свързани с наркотични вещества, като при 1 млн. от случаите става дума за нелегално притежаване на дрога за лична употреба.

Близо половината от тях се отнасят до употребата на марихуана. Именно тя си остава най-силно разпространената дрога в Европа, като към нея през последната година са посягали 24 млн. европейци, отбелязва Матиас фон Хайм от "Дойче веле".

Отношението на европейските общества към канабиса е твърде различно. В някои държави като Холандия, Испания, Португалия или Чехия се води относително либерална политика. Другаде - като в Литва, Словакия или Гърция - притежаването на големи количества канабис може да доведе до големи наказания, например до 10 години затвор за 1 кг "трева".

620 "дизайнерски дроги"

Годишният доклад на Европейския център за наблюдение на наркотиците и наркотичната зависимост (European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction, съкратено EMCDDA) съдържа данни от всички страни членки на ЕС.

Онова, което особено силно безпокои експертите, е относително лесният достъп до т.нар. нови психоактивни вещества (НПВ). Тези "дизайнерски дроги" представляват химически вариации на известните наркотици, с чиято помощ дълго време се заобикаляха забранителните разпоредби.

Въпросните "Legal Highs" се продаваха в интернет или в специални магазини. В целия ЕС са познати близо 620 подобни продукти. Една от положителните новини в доклада е, че броят на НПВ вече не расте толкова бързо, както в миналото. Докато през 2015 г. са били регистрирани 98 нови наркотични субстанции, миналата година те са били "само" 66.

Андрю Кънингъм от EMCDDA обяснява този факт с по-рестриктивните законови разпоредби в редица държави. В Полша, Ирландия или Великобритания въпросните субстанции бяха изцяло забранени и вече не могат да бъдат закупени легално, а само на черния пазар, казва той.

Други държави, сред които и Германия, забраниха определени видове субстанции: например синтетичните канабиноиди, чийто ефект е сходен с ефекта от канабиса, или пък синтетичните катинони, които имат стимулиращ ефект, подобен на кокаина и амфетамините.

Не само търговците, но и за производителите на дроги междувременно става все по-сложно, особено в Китай: в тамошните химически предприятия досега се произвеждаха много от въпросните наркотични вещества  - в индустриални количества.

През октомври 2015 обаче в Китай бяха забранени над 100 от тези НПВ. Независимо от тези успехи експертите твърдят, че достъпът до психоактивни субстанции си остава относително лесен.

При това синтетичните канабиноиди са значително по-опасни от естествения продукт - канабиса, предупреждава Кънингъм. Той цитира експертна оценка за рисковете от синтетични канабиноиди, правена през 2016 г., според която държавите от ЕС са съобщили за общо 30 смъртни случая от подобни дроги.

С естествения канабис това нямаше да е възможно, изтъква Кънингъм. Той потвърждава, че либералната политика на Холандия спрямо естествения канабис е основната причина в страната на практика да не съществува пазар за опасните синтетични варианти на марихуаната.

Не по-малко опасни са и синтетичните опиати: тези субстанции наподобяват въздействието на хероина, но са многократно по-силни от него. В медицината те се употребяват в минимални дозировки като обезболяващи пластири.

Все повече жертви

От Европейския доклад за наркотиците става ясно, че през 2015 г. в Европа са починали над 8400 души от свръхдоза хероин или друг синтетичен или естествен опиат. Това представлява увеличение с 6% спрямо предходната година.

В тази връзка Европейският център за наблюдение на наркотиците се обявява за това на наркозависимите или на техните роднини да се раздават определени количества от противоотровата "Налоксон", която в случай на свръхдозиране може да предотврати смъртни случаи.

Експертите по наркотичните вещества забелязват, че от години насам търговията с дрога все повече се измества в интернет и най-вече в откриваемия само чрез специални търсачки "Даркнет".

Засега Даркнет се ползва от сравнително малко хора, казва българката Теодора Грошкова, експерт на EMCDDA, но прогнозира, че в бъдеще търговията чрез тази платформа ще се увеличи значително.

Т.нар. Даркнет дава възможност на големи групи да стигнат до дрогата, изтъква Грошкова. Експертката обяснява, че Европейският център за наблюдение на наркотиците все още не разполага с обширни информации за Даркнет, но проучванията вървят с пълна сила. 

В края на октомври EMCDDA и Европол заедно ще публикуват обширна студия за търговията с наркотици в Даркнет.

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"