Борисов има план за българското председателство на ЕС - обсъдил го е в Берлин с Меркел, наред с други ключови теми, обобщава Александър Андреев от "Дойче веле"

Еврозоната, Шенген, българското председателство на ЕС - какви новини носи от Берлин в София премиерът Бойко Борисов, който тази седмица беше и на официална визита в Париж? В интервю пред Александър Андреев от Българската редакция на "Дойче веле" той обобщава:

"Една визита, която бих подредил така: първо председателството на ЕС, защото това е много тежък - всъщност не тежък, а сложен - период за Европа: Брекзит, Европа на една или на две скорости. Все теми, по които България като председателстваща ЕС ще взима отношение.

И след това, разбира се, еврозоната, чакалнята, която според мен и изключително важна за нас. А и това е шансът да не бъдем изхвърлени на втора скорост. Чакалнята ние я заслужаваме, взели сме необходимите мерки. Това ще донесе и намаляване на лихвите по кредитите, а от друга страна пък ще гарантира външните инвестиции.

Знаете, че Германия вече има доста инвестиции в България и затова на 23-ти правим една голяма среща със семейния бизнес, с финансовия министър Шойбле. Канцлерката също посъветва за това, както направихме и среща с финансовия министър на Франция, за да можем да опаковаме нашите резултати с политическите критерии, които има еврозоната."

Преди визитата си в Германия премиерът Бойко Борисов беше и във Франция, където беше приет в Елисейския дворец от новоизбрания президент Еманюел Макрон. Той ще посети страната ни през август, а германската канцлерка - до края на годината, ако бъде преизбрана

Помолен да обясни думите си от пресконференцията вчера в Берлин относно българското председателство на ЕС - че страната ни ще има грижа хората от Балканите (Западните Балкани, бел. А.А.) да се чувстват в Европа, да могат да се придвижват свободно, да се направи нещо за хората, а не за елитите, Борисов отговаря:

"Елитите още не са за Европейския съюз. Критериите не са покрити и поне доколкото ги познавам, още дълги години няма да ги покрият.

Но хората от Балканите, индивидуалният човек - той си е европеец. Независимо че сме на Балканите, ние сме в Европа. Човекът от Балканите трябва да усети перспективата, трябва да се избегне евроскептицизмът, трябва с душата си да се докосне до ценностите, които Европа предлага.

И тук въпросът е дали може да има такъв инструмент като един вид европейски паспорт за хората, които искат да бъдат в Европа, да се чувстват европейци, който да не дава, разбира се, право за работа, право за пребиваване - просто ако искаш да отидеш и да видиш, да можеш да отидеш."

Запитан дали това ще бъде българска инициатива, Борисов уточнява:

"Аз избягвам в едно голямо европейско семейство да акцентирам кое е българско или кое е общо. Ние сме едно голямо семейство. Нещата се решават с консенсус, с разбиране, с разговори, а инициативата и желанието ми е да се опитам да го прокарам пред колегите. За да разберат те, че това е важно за Балканите.

Хората там трябва да усетят перспектива, надежда, трябва да я има тази магия, която и нас ни водеше и се радвахме, когато отидохме в Европейския съюз. И мисля, че не съжаляваме като нация, защото всичко добро, което ни се е случило, се случи всъщност в този период."

На въпрос дали на разговорите му в Берлин е станало дума за коалиционния партньор на ГЕРБ "Обединените патриоти", за които на Запад, в ЕС и конкретно в Германия се чуват и се пишат критики срещу  тях, Борисов е категоричен:

"Не. По простата причина, че хората прекрасно познават ГЕРБ... ГЕРБ е толкова прогнозируема като партия, евроатлантическа, вече 10 години го доказваме, че няма никакво съмнение или напрежение. Даже разговор не е имало, ако трябва да бъда честен.

Никой не ме е попитал, а и аз се надявам, че моите колеги от "Обединените патриоти" - всички сме имали детство и юношество - са вече доста зрели хора и сами разбират, че светът е толкова сложен, че трябва действително да сме стабилни. Пък и хората в България направиха своя избор. Демокрацията е това."

А дали в разговорите му е станало дума за политическата криза в Македония и за Турция, с която Борисов има амбицията да работи за подобряване на отношенията й с ЕС?

"За Македония стана въпрос. Вие видяхте, че като стана боят в парламента, без никой да ги кара - и хем аз бях в опозиция тогава, никакъв не бях, - през нощта ми се обадиха и тримата: и Зоран Заев, и Никола Груевски, и президентът Георге Иванов. Защото те са се убедили, че не само съм добър човек, но и действително много искам Македония като държава да е стабилна, нашият съсед да е стабилен.

Защото започва да ни идва в повече: от едната страна е Крим, от другата - Турция във военно положение, Гърция се разтърсва всеки ден, в Македония видяхме какво се случи. Затова убедих и канцлера Меркел, и останалите, че трябва да им се помага, важни са за нас, трябва да дадем шанс на новото правителство и, разбира се, да продължим и разговорите с Груевски, който пък е от семейството на ЕНП.

Сиреч, и Македония трябва да мине малко по нашия път. Знаете колко остри всички сме били, но това никога не ни е донесло резултат. Съединението прави силата. Консенсусът дава силата на нацията."

Колкото до изявленията му относно Турция, те се коментират днес от медиите в южната ни съседка. "Ще използвам влиянието си", пише електронното издание на в. "Хюриет", извеждайки цитат от изказването на Борисов. Поместени са думите на премиера за предстоящото му посещение в Турция, където ще разговаря с президента и министър-председателя на страната.

Вестникът предава думите на Борисов, че ще положи усилия за нормализиране на отношенията между Анкара и Брюксел. "Не мога да знам какъв успех ще имам, но ще използвам цялото си влияние", е посочил премиерът, цитиран от "Хюриет". Борисов е откроил също икономическия потенциал на Турция, пише още турското издание. 

В. "Йени акит" акцентира върху думите на Меркел от вчерашната пресконференция, че Германия и Турция трябва да продължат диалога и след изтеглянето на германските военни от базата Инджирлик. По отношение на България се посочва, че германският канцлер е благодарила на България за подхода към сигурността на границата с Турция и по въпроса за трафика на хора.

Частната турска телевизия НТВ също отразява темата, като помества думите на Борисов, че между Турция и ЕС е имало много негативни моменти, но той ще положи усилия за нормализиране на тази връзка при предстоящото си посещение в Турция. Борисов е посочил, че Турция е голяма страна, която има връзки с много държави, отбелязва още НТВ.

Източник: Българската редакция на "Дойче веле", БНТ