Изборът на първия етнически албанец за председател на Събранието на Република Македония отключи вълна от насилие, като протестиращи нахлуха в сградата на парламента и започнаха погром

Множество ранени след снощния метеж в македонския парламент. Протестиращи нахлуха с градата на парламента в Скопие и пребиха лидера на социалдемократическа партия Зоран Заев. Освен него няколко други политици също са пострадали тежко. Според официални данни са ранени 77 души, включително полицаи и народни представители.

Сред битите народни представители са и Дамян Манчевски, Максим Димитриевски, Оливер Спасовски и Петре Шилегов. Най-тежко е състоянието на лидера на Алианса за албанците д-р Зиедин Села. Депутатът Радмила Шекеринска е била влачена за косата от демонстрантите. Протестиращите са скандирали "Македония!", "Няма да ви се размине!", "Избори!" и са пеели песни с обидно съдържание за албанците.

Причина за размириците е спорно гласуване, което избра етническия албанец  за председател на парламента Талат Джафери. Новото мнозинство между социалдемократите на Зоран Заев и Алианса на албанците избра Джафери на поста.

Изборът стана, след като председателстващият заседанието Трайко Веляновски го, но в пленарната зала останаха депутатите от СДСМ и тези от албанските формации. За Джафери обаче не гласуваха депутатите от двете албански партии - Движението "Беса" и тези от ДПА. Той бе избран с 61 гласа в 120 местния парламент.

Самият Джафери допълнително насади напрежение, като изнесе речта си след избирането на албански. След изпълнението на македонския химн, албанските депутати поискали да се изпълни и албанския и сами го запели.

На фона на този избор в парламента са нахлули стотици протестиращи, което доведе до сериозна ескалация на нансилието и множество пребити. Освен депутати има пострадали и журналисти. Според очевидци полицията се е изтеглила от залата за пресконференции в парламента, оставяйки нападателите да бият.

От видеата се вижда, че част от хората са маскирани и много носят знаци на управлявалата 10 години партия ВМРО-ДМНЕ на премиера Никола Груевски. Според анализаторите тези протести са организирани именно от ВМРО-ДПМНЕ, които въпреки че спечелиха с малко изборите, останаха в опозиция. 

Самият Груевски призова за спокойствие и ненасилие.

"ВМРО-ДПМНЕ с демократични средства ще се противопостави на антидържавните действия от страна на Социалдемократическия съюз (СДСМ). Ще използваме всички правни и политически средства. Насилието не е решение. Необходимо е да се стигне до успокояване на страстите. Призовавам за успокояване. Народът не трябва да се подава на провокациите на СДСМ и на тези, които искат да вкарат страната в още по-голяма криза, за да изпълнят техния сценарий", написа Груевски на профила си във "Фейсбук".

Още преди гласуването за председател на парламента той обвини социалдемократите и Алианса на албанците, че се опитват да направят държавен преврат. 

Президентът на Македония Георге Иванов направи извънредно изявление във връзка с насилието в парламента. Той покани в петък сутринта всички партийни лидери в президентството. Той призова за "разумно и отговорно поведение".

"Депутатите носят главна отговорност за възстановяване на положението в съответствие с конституцията и законите, които бяха нарушени", заяви Иванов.

Иванов е насрочил извънредна среща с политическите лидери днес по повод размириците. 

Специални части от Министерството на вътрешните работи бяха ангажирани с евакуирането на депутати в парламента. В оперативния щаб на МВР бяха събрани всички ръководители, включително министърът на вътрешните работи Агим Нухиу, директорът на полицията Митко Чавков, зам.-директорът Бесир Деари, както и останалите ръководители на сектори. За разпръскването на демонстрантите са използвани и шокови гранати. 

След приключването на евакуацията, в 22,35 ч. местно време на полицейските служители в Македония е било наредено да проверят всички помещения в парламента за пострадали, нуждаещи се от медицинска помощ, предава "Инфо". Предстои да бъдат проверени всички болници в столицата, за да се установи броят на пострадалите при ексцесиите и тяхното състояние.

Съпроводените с насилие протести в македонския парламент предизвикаха тревога в съседна Албания, чието правителство призова "политическите лидери да проявят сдържаност и да избягват реторика, която може още повече да изостри напрегнатата обстановка". Албанското външно министерство каза, че следи "изострянето на обстановката в Македония с голямо безпокойство".

Как се стигна дотук?

След изборите за македонски парламент в края на миналата година, победител излезе управлявалата вече 10 години ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски. Преднината им пред СДСМ обаче е малка и недостатъчна, за да съставят парламент. Тогава дойде ред на формацията на Зоран Заев да започне преговори за съставяне на правителство. 

Преговорите за съставяне на коалиционно правителство се провалиха заради исканията на етническите албанци албанският да бъде признат за официален втори език. Още тогава пред парламента имаше множество протестиращи и изблик на националистическите настроения в страната. 

Президентът Георге Иванов увеличи напрежението, като отказа да връчи мандат на Зоран Заев, макар той да бе представил документ с подписите на достатъчно депутатите, за да заработи парламентът и да избере правителство.

Така се стигна до избора на Талат Джафери, който стана първият етнически албанец начело на парламента на Македония. Самата фигура на Джафери обаче поражда достатъчно остри реакции сред националистите в страната. Във Военния конфликт в Република Македония през 2001 г. той е е висш офицер в рамките на армията на Република Македония, но впоследствие дезертира и се включва в албанската Армия за национално освобождение, където действа под името командир Форина.

В периодите 2002-2004 и 2008-2013 г. е депутат в Събранието на Република Македония. 

 

В момента метежа националната телевизия на Македония предаваше хандбален мач, а най-популярният телевизионен канал - сапунен сериал.

Източник: "Дневник", "Фокус"