Протестиращите се обявяват срещу т.нар. "Албанска платформа", която бе изработена в Тирана и бе подписана от албанските формации в Македония и цели въвеждането на албанския език като втори национален език в Македония

Няколко хиляди души се събраха на протест пред сградата на правителството в центъра на македонската столица Скопие. Участниците се обявиха срещу изпълнението на т.нар. "Албанска платформа", която бе изработена в Тирана и бе подписана от албанските формации в Македония. 

Тя предвижда въвеждането на албанския като официален език на територията на цялата страна, промяна на Конституцията и държавните символи, съобщава БНР.

Множеството скандираше "Македония" и изпълняваше патриотични песни.

Демонстрантите, подкрепяни от бившия премиер Никола Груевски, се заканиха да блокират съставянето на ново коалиционно правителство между социалдемократите и партиите на етническите албанци.

Миналата седмица лидерът на социалдемократите Зоран Заев каза, че очаква да състави правителство през март, след като си осигури подкрепата на партиите на етническите албанци в парламента. 

Тези партии поставиха като условие за своята подкрепа за евентуална коалиция приемането на закон, одобряващ по-широка употреба на албанския език в Македония.

Очаква се днес или утре македонският президент Гьорге Иванов да връчи на лидера на СДСМ Зоран Заев мандат за сформиране на кабинет, след като по-рано това не може да направи бившият премиер Никола Груевски.