Клавиатурата развъжда повече от 3290 бактерии на 6 кв.см. Тя също трябва да се почиства и изтръсква често.

Терминът "мръсна работа" е образен и обикновено се използва за предмета на труда, а не за формата. Истината е, че работното ни пространство, както и всяко друго, привлича бактерии. Независимо колко често и как се чисти, някои предмети са истински развъдници на бактерии.

Кои са най-мръсните неща в един стандартен офис?

1. Контейнер за вода. Тези машинки са като магнит за вредните бактерии. По кранчетата например може да се съдържат над 2,7 млн. микроорганизма.

2. Хладилниците. Обикновено не се чистят отвътре, а на един квадратен сантиметър съществуват до 7800 образуващи колонии организми. Бактериите харесват хладната среда. Редно е хладилниците в офисите да се почистват на всеки два дена.

1670 mikrobi na 6 kv sm

3. Микровълновите фурни. Това са често използвани уреди в работния процес по време на обедната почивка. По повърхността им се комбинират редица месни и зеленчукови частици, които са изключително ползотворна среда за размножаването на бактерии. Микроорганизмите могат да се размножават добре и във влажна, и в топла среда при наличието на храна.

4. Диспенсър за сапун. Това е често използвана част от тоалетната с цел дезинфекция. Въпреки това тя също може и бързо да се замърсява с бактерии. При внимателно измиване на ръцете няма опасност, но само при изплакване се крие риск от инфекция.

5. По бюрата живеят около 10 млн. микроорганизми. Това представлява 400 пъти повече, отколкото по тоалетната седалка. Затова те трябва да се почистват всяка седмица, дори на два дена с препарати или с антибактериални кърпички.

6. Клавиатурата развъжда повече от 3290 бактерии на 6 кв.см. Тя също трябва да се почиства и изтръсква често.

7. Компютърните мишки са добро свърталище на бактерии от прахта, потта, храната. По тях са установени близо 1670 микроби на 6 кв. см. Това също е изключително много, и то отново повече отколкото по тоалетната.

Samo izglezhda sterilno

8. Химикалките. Те стоят на различни места по бюрото, прехвърлят се през ръцете или се разменят с колеги. Има хора, които гризат химикалите си, като спокойно пренасят редица микроби и бактерии директно в устата.

9-10. Принтер и копирна машина. Слушалки. Това са други гнезда на бактерии в офиса, които лесно се разпространяват. Добре е те да се забърсват преди всяко ползване.

Работното място и предметите около нас трябва да се почистват редовно, за да се намали размножаването и предаването на различни бактерии и заболявания. Разбира се, пълното избягване на въздействието на микробите е невъзможно, но редовната хигиена може да намали значително риска от развитието на грип, настинка, стомашни проблеми и неразположения.

Източник: Framar