Зеленото и синьото са противоположни цветове на червеното в спектъра на видимата светлина

Какво си представяте, като чуете "доктор" - човек, облечен в бяла престилка, нали? Дори и малките деца, когато учат за различните професии, гледат стилизирани картинки на хора в бяло със стетоскоп, провесен през врата. Само че по време на операция лекарите носят сини или зелени престилки.

Защо е така?

В началото всички лекари и сестри носели бели дрехи, но един ден през 1914 г. един влиятелен лекар се отказал от тази традиционна униформа и я заменил със зелена, а по-късно и със синя.

Проблемът е, че безупречно белият цвят може да заслепи хирурзите за няколко секунди, ако те преместят погледа си от тъмната на цвят кръв към престилките на своите колеги. Същият ефект се получава и когато излезете навън през зимата и слънцето се отрази от белия сняг.

Но това все още не дава отговор на въпроса защо хирургическите престилки са именно зелени и сини, вместо например лилави или жълти. Всъщност зеленото и синьото са противоположни цветове на червеното в спектъра на видимата светлина, а по време на операция хирургът почти винаги се фокусира върху червените цветове.

Поради тази причина зеленият и синият цвят на дрехите на лекарите не само че им помага да подобрят зрителната острота, но също така ги прави по-чувствителни към различните нюанси на червеното. Това от своя страна им помага да отдадат по-голямо внимание на нюансите на човешката анатомия, което значително намалява вероятността да направят грешка по време на операция.

Източник: "Брайт сайт"