Борисов иска екипен дебат, Нинова - лидерски, "очи в очи"

Лидерите на двете най-големи политически партии в страната - ГЕРБ и БСП избягаха от дебат. След като трите национални телевизии им предложиха съвместното организиране на дебат, който да бъде предаван пряко по всяка една от тях, Бойко Борисов и Корнелия Нинова така и не стигнаха до споразумение за вида на дебата и съответно той няма да се проведе поне засега.

В интервю за сутрешния блок на Би Ти Ви Нинова обвини Борисов, че се страхува да излезе срещу нея и предлага дискусията да е между експертите на партиите.

"Лидерски сблъсък очевидно няма да се случи, защото Борисов не желае. Днес ще продължим да разговаряме. Ако има формат лидер-лидер и отделен екип-екип, дебат ще има", обяви лидерът на социалистите.  

В отговор на това от ГЕРБ отговориха със съобщение до медиите, в което се цитират думите на Борисов: 

"Разговарях с г-жа Нинова по телефона преди минути и тя за пореден път отказа всички форми на дебат, които трите национални телевизии и аз, и моят екип предложихме. Очевидно г-жа Нинова има проблем да представи екипа си и държи дебат да не се състои. За пореден път заявявам, че приех в първата част на дебата, в отделен модул, да спорят екипите на ГЕРБ и БСП. Съгласих се на пряк дебат между мен и г-жа Нинова във втора част, в абсолютно отделен модул. Г-жа Нинова отказва. Аз и екипът ми ще бъдем на 1 март 2017 г. в зала 6 на НДК, където сме поканени от трите национални телевизии в 19:30 часа". 

Впоследствие съобщение до медиите изпратиха и от БСП: 

"Екипът на БСП  предлага лидерският дебат между Корнелия Нинова и Бойко Борисов да бъде очи в очи. Неприемливо е за нас да се смесват формите - експерти и лидери заедно, защото хората заслужават да чуят от първо лице визията на всеки един лидер за бъдещето на България. Съгласие по това не беше постигнато между екипите на БСП и ГЕРБ и затова лидерският дебат не може да бъде осъществен. Корнелия Нинова е готова и чака - когато ГЕРБ решат, че искат лидерски дебат очи в очи, да дебатира с Бойко Борисов по важните за страната и гражданите теми".