Системата за електронно гласуване, която се изгражда в момента, ще може да се ползва от всяко едно устройство, свързано с интернет

От 2019 г. можем да очакваме гласуването да се провежда и по интернет. За изборите за европейски парламент трбява да можем да дадем гласа си и през всяко свързано с интернет устройство като смартфон, лаптоп, таблет или настолен компютър. Това става ясно от интервю на председателя на Държавна агенция "Електронно управление" Росен Желязков пред в. "24 часа".

"Гласуването по интернет трябва да е достъпно за всеки български гражданин навсякъде по света. Агенцията и ЦИК вече работят по изграждането на системата и догодина трябва да има експериментално гласуване с измислени участници", обяснява Желязков.

Системата за електронно дистанционно гласуване ще е технически неутрална, т.е. ще може да се ползва от всяко едно устройство с интернет свързаност, обясни той.

Софтуерът за гласуването по интернет ще е с отворен код, така че да може не само държавата, но и хората да контролират прозрачността на изборите, допълни Желязков. 

По думите му специално внимание ще бъде отделено на защитата от кибератаки. Освен това се очаква за предстоящия предсрочен парламентарен вот да бъдат атакувани възлови държавни сайтове. 

Това обаче не застрашавало резултатите от вота, защото преброяването става офлайн, гарантира той.

Източник: в. "24 часа"