Бившият ни посланик в САЩ по невнимание е напуснала зоната на безмитния магазин на летището, за да говори по телефона, привличайки по този начин вниманието на охраната

Задържането на бившия посланик на България в САЩ Елена Поптодорова е било плод на недоразумение.

Вчера тя е била задържана на летището във Варшава за кражба на козметика от безмитен магазин, съобщи РИА Новости, позовавайки се на информация от местно радио. Според информмацията общата стойност на откраднатото е почти 400 долара (около 1600 злоти).

"На летището във Варшава стана нелеп инцидент, не бих рискувала репутацията си, заяви експосланикът ни в САЩ Елена Поптодорова във връзка с разпространената по-рано информация, че е задържана за кражба на козметика. Нямам проблем да си купувам сама козметиката, от която имам нужда, за да рискувам по този начин репутацията си", заявява пред "Дарик" Поптодорова.

Тя поясни, че е пътувала по спешност за България заради сериозен проблем с майка ѝ, която е на 90 години. Изчаквайки полета, с който да се прибере в София, тя е влязла в безмитния магазин, където е разглеждала козметика.

"В този момент получих обаждане от България и потърсих по-тихо място, за да проведа разговора. С цялото ми внимание в разговора съм напуснала безмитната зона с продукта, който разглеждах", допълнва Елена Поптодорова.

"Появиха се двама служители, които ме отделиха за разговор. Обясних, че съм допуснала неволна грешка, извиних се и заплатих полагаемата се глоба. Така случаят приключи", разказва още тя.

 

Елена Поптодорова е дългогодишен служител на Министерството на външните работи, оглавявала няколко от дирекциите на ведомството.

Преди промените от 1989 г. е личен преводач на Тодор Живков. След първите свободни избори през 1990 г. Елена Поптодорова е избрана за депутат в 7 ВНС от БСП и членува в Комисиите по външна политика, национална сигурност и медиите. Тя е преизбирана за народен представител в в 36-ото, 37-ото и 38-ото Народно събрание на Република България.

През декември 2016 г. Поптодорова съобщи, че има работа във Варшава, където ще работи срещу насилието и за интеграцията на мигрантите.

На 27 февруари американският Government Properties Income Trust съобщава, че Поптодорова е станала член на борда на тръста и ще се остане на тази длъжност до 2018 г., когато е събранието на акционерите. Тръстът е базиран в Нютън, Масачузетс.

Бившият депутат от Реформаторския блок Борис Станимиров даде интересна гледна точка по темата на своя профил във "Фейсбук": 

"Ако има политически въпрос, той е защо информацията от иначе свръхдискретните летищни служби е изтекла в полските медии във вид, който компрометира България? Мога да разкажа няколко подобни случки с чужди дипломати, които дискредитират тях и страните им, но старателно се потулват, особено между приятелски държави.

Не съм привърженик, нито познат на г-жа Поптодорова. За мен обаче няма съмнение, че тя не би откраднала умишлено козметика от летище. Най-малкото, защото е летяла повече от всеки друг и знае, че стоката е маркирана и минава през скенер, а в самолета може да се качи само ако е запечатана в специален плик, което става на касата. 
Нямам съмнение в това, което Поптодорова казва: че е приела телефонно обаждане, залисала се и преминала през рамката на магазина случайно.

След като престана да бъде част от дипломатическата служба на Р. България Поптодорова започна работа във Варшава в международна организация като консултант по въпросите на миграцията. Полското правителство е особено чувствително по тази тема и ревниво към всяка външна намеса и особено към външни НПО.

Накратко: Това ми изглежда като честитка между Полша и страната, в която Поптодорова се задържа подозрително дълго... А България е просто трета изпържена страна, която дори не разбира какво и се случва, точно както стана със сапунената опера Бокова - Георгиева.

Това че нашите съюзници си позволяват подобно отношение към България е доказателство за маргиналната ни позиция. Нямаме активна политика, нямаме свои приоритети, за които да удряме по масата, да ритаме под масата и да извиваме ръце. Затова изглеждаме безгръбначни и безобидни и всички ни скачат по главата докато се боричкат за своите си ясно дефинирани цели. Това трябва да се промени незабавно!"

Източник: Би Ти Ви, "Дарик"