Причината - социалдемократите биха съставили правителство с помощта на албанските партии в страната, които настояват за т.нар. "Албанска платформа"

На фона на продължаващите протести срещу идеята за въвеждане на албанския език като официален в Македония, президентът на страната Георге Иванов отказа да връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на Социалдемократическия съюз в Македония Зоран Заев. 

В специално обръщение Иванов заяви, че няма да връчи мандат за съставяне на правителство на нито една партия или личност, която нарушава единството и целостта на Република Македония.

Той подчерта, че след проведените избори на 11-ти декември чужда държава и нейният премиер директно са се намесели във вътрешните работи на страната и в чужбина (Албания - бел.ред.) е била изготвена т.нар. "Албанска платформа", подписана от албанските етнически партии в Македония. 

Иванов мотивира решенето си с факта, че Заев получи подкрепата на албанските партии в страната, срещу което им обеща - евентуално негово правителство да следва именно тази "Албанска платформа", част от която е включването на албанския език като официален в Македония. 

По думите на Иванов това означава Македония да бъде поставена като заложник и на подчинение на чужда държава, което води до промяната на държавното устройство.

"Няма да дам мандат за съставяне на правителство. Ние нямаме резервна държава. Нямаме право да унищожаваме държавата си. Чужди платформи не могат да бъдат условие за съставяне на правителство. Няма да дам мандат нито на партия или на човек, които застрашават териториалната цялост. И няма да отстъпя от това", увери македонският президент.

На свой ред Зоран Заев, на когото се полага по конституция да получи мандат за съставяне на правителство, обвини президента, че е извършил държавен преврат с решението си да откаже да даде мандат за съставяне на ново правителство.

От своя страна еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан призова всички македонски политически лидери, включително и президентът Иванов, да зачитат резултатите от последните избори.

И снощи продължиха протестите на граждани срещу "Албанската платформа", като няколко хиляди души излязоха по улиците на Скопие. Те бяха подкрепени от партията на доскорошния премиер Никола Груевски - ВМРО-ДПМНЕ.

Източник: БНР