Освен ЧЕЗ по-високи цени искат ЕВН, "Енерго-Про", НЕК и ЕСО

Ново поскъпване на цената на тока се очаква през лятото. След като от началото на април цените бяха увеличени с около 2%, се задава повторно увеличение от 1 юли, когато започва т.нар. нов регулаторен период, съобщава в. "Сега".

От НЕК залагат на нарастване на цената на едро до 10%, без да е изяснено дали това ще е за сметка на тарифите за бита или за индустрията. 

От енергоразпределителните дружества най-голям скок предлага ЧЕЗ - компанията, която обслужва Западна България. Тя е поискала увеличение също с близо 10%. По-високи тарифи, но в рамките средно на 2-2,5%, предлагат и ЕВН и "Енерго-Про", които снабдяват Южна и Североизточна България.

ЧЕЗ планира дневната тарифа за домакинствата да стане 0,14241 лв. за киловатчас без ДДС вместо досегашните 0,12936 лв. Данните от заявлението на компанията са публикувани от енергийния регулатор. Поскъпване трябва да има и при "евтиния" нощен ток. 

Според чешкото енергоразпределително дружество той трябва да струва по 0,06171 за киловатчас вместо 0,05640 лв., колкото е в момента. Компанията, която предлага най-висок скок на цените, в момента води преговори за продажба на бизнеса си в България.

Виж още: Новите цени на тока и парното вече са в сила

На повишение залагат и от държавните дружества - НЕК и "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО). Електрическата компания например иска цена от 74,25 лв. за мегаватчас на тока, произведен от ВЕЦ, при 59,98 лв./МВч в момента. Като цяло средното поскъпване на тока от различни източници е около 10%. 

Макар вчера служебният енергиен министър Николай Павлов да похвали финансовите резултати на държавните фирми, НЕК продължава да трупа загуби. В заявлението си за нови цени от дружеството са посочили, че по предварителни данни компанията завършва 2016 г. с отрицателен резултат в размер на 126 млн. лв. В сравнение с отчета за предходната 2015 г. загубата е увеличена с 29,9 млн. лв. 

Виж още: КЕВР влезе в спирала на масово вдигане на цени

НЕК продължава да държи и високи нива на задлъжнялост. Към края на миналата година общата сума на задълженията на електрическата компания е 4 млрд. лв. Те са нараснали с 383 млн.лв., или с 10,5% спрямо година по-рано. В тази сума се включват и 805-те млн. лв., платени от Министерството на енергетиката за уреждането на спора с "Атомстройекспорт" по делото за АЕЦ "Белене". От сряда в НЕК започна прокурорска проверка заради неправомерно сключени договори с външни консултанти.

По-високи цени от юли са поискали и от ЕСО. От дружеството искат цената за достъп да се вдигне от 1,13 лв. за мегаватчас на 1,26 лв. Ръст се предвижда и в цените за пренос на ток - от 7,32 лв. за мегаватчас на 7,72 лв./МВч. Дали енергийният регулатор ще се съобрази с исканията на енергийните дружества, ще стане ясно едва в края на юни. Планираните нови цени трябва да влязат в сила от 1 юли.

Източник: в. "Сега"