Водата в София поскъпва с 18% от 1 април, следват природният газ, парното и токът

Цената на водата в София се повишава с 18% от 1 април. В резултат столичани ще плащат по 2,15 лв. с ДДС вместо досегашните 1,82 лв. за кубик. Решението е взето от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в сряда вечерта, но бе оповестено от председателя ѝ Иван Иванов вчера. Той обясни, че е гласувал "против", защото смята нормата на възвръщаемост от 17% за икономически необоснована. "Софийска вода" вече получи увеличение от 3,4% от 1 май миналата година, а Иванов заяви, че няма да допусне "шоково увеличение", пише в. "Сега".

Размерът на нормата на възвръщаемост е заложен в концесионния договор на ВиК оператора и няма как да бъде променен, освен ако и контрактът не мине през ревизия. Към момента обаче сигнали за напредък по въпроса няма, макар от Столичната община да твърдят, че разговорите не са спирали. Иванов определи последните дни като "много тежки за регулатора". "Искам да ви уверя, че решенията, взимани от нас, са единствено и изцяло в съответствие със закона, правилата и наредбите, които са валидни към момента", заяви той.

В "седмицата на поскъпването" КЕВР се съгласи да повиши и цената на газа. Увеличението, което "Булгаргаз" получи, вместо да опита да си събере вземанията от партньорите, е около 30%. То ще стане факт, след като днес комисията вземе окончателното си решение. От доклада на експертите на комисията и от общественото обсъждане обаче стана ясно, че КЕВР е съгласна с този ръст.

Нови цени ще има и на парното и топлата вода, като увеличението ще бъде в рамките на между 18 и 38% в различните градове. Решението се чака на 7 април - в края на отоплителния сезон. Рязкото поскъпване на природния газ ще повлече след себе си и размера на таксата "задължение към обществото", която се плаща от фирмите на свободния пазар. 

Приходите от нея отиват в НЕК за покупката на скъп ток от зелените централи, американските тецове и когенерациите. В резултат цената на "задължението към обществото" ще се вдигне с 1,25 лв. до малко над 37 лв. за мегаватчас. В резултат токът за бита ще поскъпне между 1 и 2%, а за бизнеса увеличението ще е с 3,5%. Най-голямо увеличение ще има за нощните тарифи при тока за бита, които ще нараснат с от 1,52 до 7,9%. Окончателното решение трябва бъде взето на 7 април.

От работодателските организации, чийто ротационен председател в момента е Асоциацията на индустриалния капитал, изпратиха остро писмо до КЕВР. В него те изразиха несъгласие с поскъпването на таксата "задължение към обществото" и обявиха, че ще се допитат до членовете си как да изразят недоволството си. 

Бизнесът определя увеличението като "най-мързеливото" решение, защото "резервите и буферите в сектора са достатъчна предпоставка за прогреса към пазарни отношения, което към настоящия момент не се осъществява". Писмо до КЕВР бе изпратено и от омбудсмана Мая Манолова, според която повишението на цените ще се превърне в поредния натиск върху гражданите и ще създаде за част от тях непреодолими проблеми.

КЕВР е готова да участва в обществено обсъждане и законодателни промени с цел за енергийно уязвими и водно уязвими потребители да се въведат цени, които са по-ниски от обявените. 

Това трябва да бъде сторено, защото ще бъде елемент от социалната справедливост, обясни вчера Иван Иванов. 

За подобни мерки се говори от години, но до момента предложенията са повече от спорни. Едно от тях например предвижда хората в отдалечените населени места да могат да разполагат с месец повече, за да платят тока си. Възможност за разсрочено плащане обаче има и в момента и тя е въпрос на договорка между всяко едно от трите ЕРП-та и клиента.

Източник: в. "Сега"