Сериозно желание за ограничаване на вота на българските изселници в Турция и засилване на настроенията, търсещи сигурност и защита за сметка на човешките права, показва последния сондаж на обществените нагласи, проведен от "Галъп интернешънъл"

Събитията в Турция затягат напрежението у нас и носят подкрепа за всякакви идеи, които биха довели до рестрикции в гласуването на българските турци, дори това да ограничава изборните права на българите живеещи в чужбина. И въпреки това мнозинството от българите е слабо знапознато с темата. 

Това са част от изводите от последния експресен сондаж на "Галъп интернешънъл“ за нагласите по актуални теми". Сондажът е проведен сред 801 души на 24 и 25 април. Той е част от стандартната изследователска програма на агенцията и независим от външно финансиране. Подобни изследвания пораждат най-вече хипотези за структурите на масовото съзнание. 

Българите очевидно проявяват сериозни страхове от случващото се в Турция. 63,5% процента казват, че след референдума в Турция има опасност за България. 30,9% са на обратното мнение. 

1

Може би и заради тревогата от Турция, заради исторически опит, а и заради конкретни изказвания на официални турски представители, по-голямата част от българите са склонни да подкрепят идеи за ограничаване на възможността за гласуване в Турция. 61,2% подкрепят това да се спре изцяло гласуването на български граждани от Турция в българските избори, се казва в анализа на "Галъп".

Уседналостта и спирането на външното финансиране на вероизповеданията също получават одобрение от мнозинството. Между две трети и три четвърти подкрепят. Идеята за активна регистрация също печели поддръжници. Закономерно се възприема и идеята за заличаване на регистрациите на партии, възприемани като етнически.

2

В същото време ограничаването на двойното гражданство или спирането на гласуването на българи от други части на света срещат по-скоро скептицизъм. Това показва, че българите не стигат до крайности в мненията си. Например, 61,6% биха подкрепили извеждане на всички имигранти от страната ни, но все пак има 32,9%, които стоят на противоположното мнение. От това можем да си направим извода, че търпимостта на българското общество силно намалява, но не се е изчерпала съвсем. 

Идеята за увеличаване на пенсиите среща подкрепа от 92,9%, като не се наблюдава обществен размисъл по детайлите. 

3

Повечето наши сънародници тук са на мнение, че Българите, които са отишли да живеят в чужбина по икономически причини, имат право да гласуват за български институции, защото внасят пари у нас - 63,9%. 33,4% пък казват, че българите, заминали да живеят в чужбина по икономически причини, нямат право да гласуват за български институции, защото техният избор ангажира живеещите в България. 

По въпроса кое е по-важното - "националната сигурност или човешките права" 57,7% избират сигурността, а права - 38,1%. Очевидно бурните и неясни събития в света и региона в последните месеци и години подклаждат афинитета към търсене на защита.

4

Общо 49,1% имат положителни очаквания за новия парламент, а 24% имат отрицателни. Това е закономерният кредит на доверие за всеки нов парламент.

5

Служебното правителство се възприема толерантно от българите. Като всеки служебен кабинет, той не се ползва със сериозна разпознаваемост или особено внимание. Затова и оценките към него са далече от крайности и са най-вече неутрални - 49,6%. Останалите отговори са поделени между положителни и отрицателни с лек превес на положителните. 

6