Временната комисия трябва да предложи законодателни промени, действия и мерки за преодоляване на съществуващите рискове и заплахи за околната среда, живота и здравето на гражданите

Народните представители приеха предложението за създаване на Временна комисия за установяване на потенциално опасните и конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на питейни води, причините за тяхното възникване и последиците за здравето на гражданите, предаде "Фокус". 

Предложението за създаването на комисията бе на "БСП за България".

Временната комисия ще се състои от 10 депутати и трябва да предложи законодателни промени, действия и мерки за преодоляване на съществуващите рискове и заплахи за околната среда, живота и здравето на гражданите.

Виж още: Институции са знаели още миналата година за урана във водата на Хасково

Александър Ненков от ГЕРБ предложи срокът на комисията да бъде 2 месеца, а не както БСП предлагат - 3. 

"Темата е толкова важна, че колкото повече продължава, толкова по-малко хората ще бъдат запознати", коментира той, като малко след това предложението му бе прието. 

От ГЕРБ предложиха Станислав Нечев и Александър Ненков за членове на комисията. От БСП предложиха Атанас Костадинов за член и Манол Генов за председател. Предложенията на "Обединените патриоти" са Георги Колев за председател и Йордан Апостолов за член. Джевдет Чакъров и Джейхан Ибрямов бяха предложени за членове от ДПС. Полина Христова и Андон Дончев са предложенията на членове на комисията на ПГ на "Воля". 

Виж още: Откриха уран и във водата на Първомай

Членовете на комисията бяха одобрени, а за председател бе избран Георги Колев от "Обединени патриоти".

Източник: Агенция "Фокус"