Още през октомври басейновата дирекция в Хасково е отчела превишение на нормите за уран, но това не е било предадено към Регионалната здравна инспекция и ВиК

Скандалът с наличието на уран в питайната вода на Хасково се разраства още повече. Oбластният управител на Хасково Минко Ангелов заяви, че за високите нива на уран във водата в града се е знаело от есента на миналата година.

Пред Би Ти Ви той показа два протокола от направени от басейновата дирекция изследвания, единият от октомври, вторият от ноември 2016 г.

Ангелов обясни, че още тогава басейновата дирекция е отчела превишение на нормите за уран.

От разговора не стана ясно какви са причините тези изследвания да не бъдат оповестени към Регионалната здравна инспекция и ВиК - Хасково, заяви той, без да се разбере кога е бил информиран за проблема. 

От съобщение на Министерството на здравеопазването вчера се разбра, че на 4 април басейновата дирекция е информирала РЗИ-Хасково за установено несъответствие в качеството на водата по химичен показател "уран" и "алфа активност" в някои кладенци, използвани за питейно-битово водоснабдяване на част от града.

Областният управител днес добави, че по закон басейнова дирекция извършва проверки за качеството на питейната вода на всеки пет години.

След като вчера Районната прокуратура в Хасково се самосезира по случая, днес наблюдаващият прокурор Христина Жисева обясни, че се очаква проверката да приключи до 20 дни. Тя обаче добави, че е възможно срокът да бъде удължен.

Прокурорът увери, че ще бъдат разпитани представители на всички институции, които имат отношение към проблема.

Източник: Би Ти Ви