Ясни са имената на нападателите от 3 юни; полицията задържа, а после освободи над 10 души при първите обиски в Източен Лондон; премиерът Тереза Мей очерта нови цели в борбата с ислямския екстремизъм

Лондонската полиция назова двама от тримата мъже, които атакуваха оживен район на Лондон в съботната вечер на 3 юни.

Хурам Шазад Бът, на 27, е британски гражданин, роден в Пакистан. Той бил известен на полицията и МИ5, разследвали го от две години, но властите уточняват, че липсват данни за планирано нападение, които биха могли да заострят вниманието на службите към него.

30-годишният Рашид Редуан, който твърдял, че е мароканец и либиец, използвал и името Рашид Елхдар с различна дата на раждане - през 1991-ва. Той е готвач и е живял в Ирландия, където се оженил за британка.

От източните квартали на британската столица е и съучастникът им, идентифициран ден по-късно като 22-годишния Юсеф Загиба. Според следствието той е италиански гражданин от марокански произход и досега не е влизал в полезрението на властите.

В Италия обаче той е бил наблюдаван, след като в телефона му били открити материали на Ислямска държава. Това се случило през март 2016 на летището в Болоня, откъдето тръгвал за Истанбул, и пътуването му било осуетено...

Виж още: Службите: Атентаторът от Манчестър не е действал сам

Първите обиски след атентата се състояха в Баркинг, Източен Лондон, където в неделя бяха задържани общо 12 души, повечето от тях жени. Впоследствие те бяха освободени, но тази сутрин в квартала беше арестуван нов заподозрян - 27-годишен мъж.

Първият обискиран адрес в Баркинг, снимка: Би Би Си

Млад мюсюлманин над 20-те, с жена и две малки деца, живеещ там от три години, семеен тип - така съседи в Баркинг описват единия от тримата атентатори, които газиха и клаха хора в центъра на града. Съвсем наскоро той се поинтересувал как може да наеме микробус... Местни хора сега разкриват, че правел опити да радикализира децата им, а някои дори подали сигнал до властите заради екстремистките му възгледи - но без резултат.

Междувременно пресата на Острова се пита как службите са го оставили на свобода и разкрива, че Хурам Бът се е появявал в документалния филм на Channel 4 за Ислямска държава The Jihadis Next Door (Джихадистите в съседство) като последовател на забранетата мрежа ал-Мухаджирун, водена от проповедник, който днес се намира зад решетките, пояснява Би Би Си.

В автобиографията му онлайн се твърди, че имал диплома по бизнес администрация. В миналото работел за франчайз на KFC, в лондонската транспортна компания и в разформирована вече козметична фирма.  Именно той носел фланелката на ФК "Арсенал" в съботната вечер.

Това е третият атентат в Обединеното кралство за последните три месеца. При нападението с микробус и хладни оръжия бяха ранени 48, от които 36 остават в болница, между тях и българин, а 18 са в критично състояние. Сред седемте жертви има и чужденци. Авторите на терористичното нападение бяха ликвидирани с 50 куршума от осем въоръжени полицаи.

В неделя премиерът Тереза Мей очерта четири цели за промяна в борбата с ислямския екстремизъм. В изявление от "Даунинг стрийт" 10 бившата вътрешна министърка в кабинета на Дейвид Камерън бе категорична: "Стига толкова!".

Тя подчерта, че Великобритания е изправена пред "нова тенденция в тероризма", при която "тероризмът отглежда тероризъм и извършителите се вдъхновяват за своите нападения... като се имитират взаимно и често използват най-грубите възможни средства за атака".

Виж още: Нападение край британския парламент парализира Лондон

На първо място според нея британското общество трябва да даде отпор на ислямския екстремизъм като "зла идеология, която е извращение на исляма... проповядва омраза, сее разкол и насърчава сектантството". 

По думите й той ще бъде сразен, когато умовете на хората бъдат отклонени от това насилие и те бъдат накарани да осъзнаят, че плуралистичните британски ценности са по-висши от онова, което предлагат проповедниците и поддръжниците на омразата.

Като втора точка Мей призова за затваряне на "безопасното пространство", което интернет предоставя на терористите, и международни действия за регулиране на киберпространството: "Трябва да работим със съюзниците ни, демократичните правителства, за да постигнем договорености в световен мащаб за регулиране на киберпространството с цел да предотвратим разпространение на екстремизма и планиране на терористични действия."

Третата цел на британската министър-председателка е страната да проведе "трудните и неудобни разговори", необходими, за да "се ликвидира екстремизмът в целия обществен сектор и цялото общество", което според нея е твърде толерантно към проявите на екстремизъм.

Трябва да се живее не в поредица от изолирани, разединени общности, а като едно наистина Обединено кралство, апелира още тя.

Видео: Песен срещу Тереза Мей трупа популярност във Великобритания

На четвърто място Мей си постави за цел преразглеждане на стратегията за борба с тероризма спрямо променящите се заплахи, повече правомощия на службите за сигурност и полицията, както и ревизиране на наказателния подход към този род престъпления.

Източник: "Скай нюз", Би Би Си, Met.police.uk