Движението в района на Уестминстър беше преустановено, след като автомобил прегази десетки минувачи по моста, а водачът му намушка полицай пред сградата, където по същото време беше премиерът Тереза Мей (видео). Жертвите са поне пет, 40 - ранените

Сериозен инцидент в Лондон малко преди три следобед местно време блокира района около британския парламент, след като полицай и други трима души бяха убити от нападател, който по-късно беше застрелян. Броят на ранените достигна 40, двойно повече от първоначално обявеното.

Трагедията, разследвана като терористичен акт с ислямистки подбуди, се разигра в деня, когато се навършва година от атентатите в Брюксел.

Виж още: Кой е извършителят на терористичния акт

Сериозни наранявания са получили още трима полицаи. От Темза е извадена жива жена, скочила в реката, за да се спаси. Трима от пострадалите са френски ученици, пристигнали на екскурзия в Обединеното кралство.

Униформеният, но невъоръжен служител от охраната на двореца Уестминстър, който издъхна, намушкан с кухненски нож, е 48-годишният Кийт Палмър. Преди това атентаторът прегазил със сив джип хюндай минувачите по Уестминстърския мост, който води към сградата на законодателната власт.

По време на произшествието за парламентарния контрол вътре се намирала и министър-председателката Тереза Мей, която била изведена от охраната си. Депутатите обаче успяха да си тръгнат едва пет часа по-късно.

Движението на превозните средства по околните улици беше ограничено само до линейки, а влизането и излизането от сградата - временно преустановено, докато вървеше щателно претърсване за евентуален съучастник.

Жителите и гостите на британската столица бяха призовани да избягват блокираната зона от града. Затворени бяха и близките метростанции. Кадри от въздуха в репортаж на "Скай нюз" показаха хаоса, спрените автомобили по пътните платна, хората, които оказват първа помощ на пострадалите.

Няколкото изстрела, чути от депутатите, са резултат от полицейската стрелба за неутрализиране на нападателя. Миналата година подобни атентати с превозни средства имаше на коледен базар в Берлин и навръх националния празник на Франция в Ница.

Виж още: Анис Амри, атентаторът от коледния базар в Берлин, застрелян в Милано

Очевидци, цитирани от "Скай нюз", разказват, че мъж на средна възраст с азиатски черти тичал към входа на парламента с дълъг нож в ръка, гонен от полицаи. Според други свидетелства нападателят бил въоръжен с два ножа.

Районът е популярен като туристическа дестинация заради Биг Бен и намиращото се на отсрещния бряг реката виенско колело "Окото на Лондон", което също беше спряно след инцидента. Блокираните посетители на атракциона останаха във въздуха повече от три часа, преди да бъдат пуснати да си ходят.

Лондончани никога няма да бъдат сплашени с тероризъм, увери в обръщението си вечерта лондонският кмет Садик Хан и призова съгражданите си да не изпадат в паника, тъй като Лондон си оставал сред най-сигурните градове в света.

Работата на парламента - и Камарата на общините, и Камарата на лордовете, - утре продължава, обяви премиерът Тереза Мей в изявление пред "Даунинг стрийт" 10. Тя също бе категорична: "Няма да отстъпим пред тероризма... и няма да допуснем гласовете на омразата и злото да ни разединят".

Би Би Си разпространи кадри от местопроизшествието, заснети от бившия полски външен министър Радек Сикорски, и друго видео, което показва как полицаите евакуират улиците около Уестминстър и приканват хората да се прикрият.

Източник: "Скай нюз"