Кой е атентаторът, атакувал британския парламент? Това е 52-годишният Халид Масуд от Кент. Между пострадалите има чужденци от 10 държави, а вече е известна и самоличността на убитите

Ислямистки подбуди стоят зад терористичния акт в Лондон на 22 март, когато въоръжен с нож нападател рани смъртоносно полицай от охраната на британския парламент, а преди това прегази с кола десетки минувачи по Уестминстърския мост, убивайки още двама души.

Ден след инцидента беше назовано и името му - Халид Масуд, на 52 години, от Кент. В изказването си пред парламента днес британската министър-председателка Тереза Мей оповести, че извършителят е роден на Острова и преди няколко години е попаднал в полезрението на МИ5, но напоследък не е бил под наблюдение.

От следствието уточняват, че мъжът живеел в провинцията и разузнавателни данни за намеренията му не са били налични. Той бил криминално проявен, като първата му присъда датирала още от ноември 1983, а последната - от декември 2003, за притежание на хладно оръжие.

Сред жертвите му са още испанска учителка с британски паспорт, която отивала да прибере децата си от училище, и американски турист, който празнувал с екскурзия до Лондон сребърната си сватба. Между пострадалите са 12 британци, три деца от Франция, двама румънци, двама гърци, четирима южнокорейци, по един гражданин от Германия, Полша, Ирландия, Китай, Италия и САЩ.

"Маниакът, който прободе Великобритания с нож в сърцето" (в. Сън), "Денят, когато терорът дойде в Уестминстър", "Нападение срещу демокрацията" ("Дейли мирър"), "Терор в Лондон" ("Дейли стар"), "Терор в сърцето на властта" ("Метро") - това са само някои от заглавията на лондонските вестници днес. Няма да позволим злото да ни разедини, цитира "Дейли телеграф" заявеното от премиера Тереза Мей.

Мъжът, чиято снимка на носилката на спешна помощ е по първите страници на британската преса заедно с момента на неговото обезвреждане, беше идентифициран, но от полицията се въздържаха да оповестят името му веднага.

Разследващите обаче бяха категорични, че зад престъпното деяние стоят ислямистки подбуди, вдъхновени от международния тероризъм.

Телевизионният Канал 4 назова извършителя като Абу Изадийн, но после опроверга тази информация, като се позова на брат му. Той уточнил, че лондончанинът с рождено име Тревър Брукс, който приел исляма преди да навърши 18, се намира в затвора и няма как да стои зад терористичния акт.

При извършени шест обиска в Лондон и Бирмингам са арестувани осем души, но следователите са убедени, че нападателят е действал сам и не се очакват по-нататъшни атаки.

Междувременно от "Ислямска държава" публикуваха съобщение във връзка с атаката в Лондон, в което за пореден път твърдят, че "войник на халифата" е извършил нападението.

Все по-честа практика е ИД да обвързват деяния в тяхно име с членовете си, но атакуващият може да няма явна връзка с ИД, пояснява в "Туитър" журналистът и анализатор Руслан Трад, който преди време коментира за Bulevard.bg сходния атентат в Ница.

По видеоматериал на Си Ен Ен, заснет от въздуха, в. "Ню Йорк таймс" състави подробна карта с маршрута на нападателя.

Трагедията се разигра около 14,40 ч. местно време, когато сив "Хюндай i40" помел пешеходците по тротоара на Уестминстърския мост в центъра на Лондон. Седем от пострадалите са в тежко състояние, а още 29 са в болница, сочат актуализираните данни.

След като забил автомобила в охранителните ограждения около парламента, водачът се затичал към сградата, но охраната препречила пътя му още на двора.

48-годишният невъоръжен полицай Кийт Палмър, който е сред трите жертви на инцидента, бил намушкан с кухненски нож. Още трима негови колеги са били сериозно ранени на моста, а нападателят е застрелян.

Депутатът от Консервативната партия Тобайъс Елуд е по първите страници на вестниците, докато оказва първа помощ на ранения полицай, който по-късно почина

Източник: Би Би Си