Проучване на НОИ показва, че жените в България получават пенсия по-дълго време от мъжете

Българският пенсионер получава пенсия за стаж и възраст средно около 26 години, показват данни на Националния осигурителен институт за 2016 г., публикувани в бюлетина на института. От анализа става ясно, че от 2000 г. досега средната продължителност на получаване на пенсия се е увеличила с 9 години.

Жените получават пенсия по-дълго време от мъжете, при това се увеличава и разликата в средния брой години на получаване, което се дължи на по-бързото нарастване на продължителността на живота при жените. 

Ако преди 17 години жените у нас са получавали пенсията си за стаж и възраст средно около 18 години, то днес периодът е 27 години. При мъжете нарастването на тази продължителност е по-малко - от 15 години до 22 години и половина.

Виж още: У нас мъжете все още получават повече пари за труда си от жените

Така на практика въпреки непрекъснатото увеличаване на пенсионната възраст от 2000 г. насам българите всъщност живеят все по-дълго с пенсия. В масовата трета категория средната продължителност за получаване на пенсия за стаж и възраст се е увеличила с 9 години от началото на реформата преди 17 години.

В анализа на НОИ се уточнява, че голяма част от тези хора са се пенсионирали по отменения Закон за пенсиите, когато законовата възраст за излизане в пенсия при жените е била 55 години, а за мъжете - 60 години, което в голяма степен оказва влияние върху продължителността на получаване. През изследвания период възрастта за пенсиониране при жените се е вдигнала с 6 години и 2 месеца, а при мъжете - с 3 години и 2 месеца.

Това повишаване ще се отрази върху средния брой години, в който пенсионерите ще получават пенсия и в бъдеще, прогнозират от НОИ. От анализа става ясно още, че през първите години след 2000 г. средната продължителност на получаване на инвалидна пенсия е започнала да намалява, но след 2007 г. е нараснала до 11 години през 2016 г. година. Нараснала е и средната възраст на пенсионерите с новоотпуснати инвалидни пенсии - 53 години.

Виж още: На каква възраст се пенсионират по света

Според експертите това е свързано с нарастване на общите изисквания за пенсиониране и възможността по-възрастните хора да изберат инвалидната пенсия, преди да навършат условията за стаж и възраст. 

Хората разчитат по-дълго на НОИ благодарение на по-голямата очаквана продължителност на живота. Ако през 1980 г. за жените на 55 г. оставащата продължителност на живота е била 22 години и половина, а за мъжете на 60 г. - почти 16 години, след това тези години се увеличават. През 2000 г. за жените на 55 г. продължителността на живота е била още 24 г., а за мъжете - малко над 16 г. През 2015 г. се падат по 26 г. за жените и 17 г. за мъжете на същата възраст. 

НОИ изчислява продължителността на получаване на пенсия на базата на хората с прекратени лични пенсии, т.е. починали през текущата година.