Официално руската военна техника се радва на устойчиво търсене и се доставя в 52 държави

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че за 2016 г. страната е успяла да продаде в чужбина въоръжения и военна техника на стойност повече от 15 млрд. долара, пише вестник "Коммерсант", цитиран от агенция Фокус.

На заседание на комисията по военнотехническо сътрудничество с други държави Путин каза, че военната кампания в Сирия от септември 2015 е показала значителната надеждност и ефективност на произведените в Русия въоръжения и затова Москва планира да увеличи дела си на международния оръжеен пазар.

Путин приведе данни на Стокхолмския международен институт за изследвания на мира, според които Русия държи 23% от световния износ на оръжие, като заема второ място. Водещ износител са САЩ с дял 33%, а на трето място е Китай (6,2%), следван от Франция (6%) и Германия (5,6%).

През изминалата година страната е подписала споразумения за доставка на оръжия с Алжир, Виетнам, Китай и Индия. През 2017 г. Москва се надява да сключи нови сделки за милиарди долари. 

По официални данни руската военна техника се доставя в 52 страни по света, подчерта Путин по време на заседание на комисията за военнотехническо сътрудничество. 

Той също така напомни, че страната заема второ място в света по износ на въоръжение, като отстъпва единствено на САЩ. Сред договорите, сключени през 2016 г., които си струва да бъдат споменати, са споразуменията с Китай за доставка на авиационни двигатели АЛ-31Ф и Д-30КП2 на стойност над 1,2 млрд. долара. 

Източник: Агенция "Фокус"