Покушението над едно от най-популярните места преди празниците в германската столица (видео) остави 12 жертви и близо 50 ранени. Как канцлерът Меркел коментира трагедията и защо беше освободен заподозреният извършител?

Нападение с 40-тонен камион срещу коледен базар в Берлин в понеделник вечерта остави 12 жертви и още 48 ранени, някои от които тежко. Трагедията се разигра в 20,14 ч. местно време на централния площад "Брайтшайдплац" в западната част на града, покрай знаменития булевард "Курфюрстендам" и мемориалната църква "Кайзер Вилхелм".

Почеркът на покушението напомня терористичния акт в Ница на 14 юли, когато навръх националния празник на Франция камион се вряза в тълпата, убивайки над 80 души.

Властите в германската столица също разследват случилото се като атентат. Ислямска държава се обявиха за негови вдъхновители, но задържаният заподозрян беше освободен денонощие по-късно поради липса на доказателства.

Установено е, че камионът с полска регистрация е собственост на полски спедитор, който в късния следобед изгубил връзка с шофьора си, негов братовчед и също поляк, открит застрелян в кабината. Машината карала стоманени греди, които трябвало да достави на строителна площадка в района.

Според очевидци возилото се движело с около 65 км/ч. и когато наближило, не намалило скоростта, а изминало няколко десетки метра през пешеходната зона, докато прегазвало дървените къщички - с хората вътре и около тях.

Снимка: Thomas Peise / в. "Берлинер моргенпост"

Като предполагаем извършител първоначално беше задържан емигрант от Пакистан, който пристигнал в страната и подал молба за убежище през февруари. Той живеел в бежанския лагер, разположен на територията на бившата аерогара "Темпелхоф", където бяха извършени обиски.

Виж още: В града на бежанците - зловоние и опънати нерви

23-годишният мъж бил известен на полицията заради дребни престъпления, но не и за връзки с терористични групи. Арестували го на около 2 км от кръвопролитието, след като очевидец го проследил при опита му за бягство и сигнализирал силите на реда.

Заподозреният обаче отричаше да е бил зад волана на тира убиец, а от полицията също изразиха съмнение, че извършителят е точно той. В крайна сметка той излезе от предварителния арест, а вероятният атентатор все още е на свобода.

В Берлин по това време има десетки коледни базари, които са основна атракция за жителите и гостите на града в навечерието на празниците.

Виж още: Убити и ранени при стрелба в търговски център в Мюнхен

Кадри от местопроизшествието няколко минути по-късно бяха разпространени от в. "Берлинер моргенпост", чиято редакция се намира в близост.

Едва във вторник по обед германският вътрешен министър Томас де Мезиер обяви, че трагедията е без съмнение акт на тероризъм. Малко преди това федералният канцлер Ангела Меркел излезе с обръщение, цитирано от Българската редакция на "Дойче веле":

"В момента изхождаме от предположението, че става дума за терористично нападение. Знам, за нас би било особено тежко, ако се потвърди, че деянието е било извършено от човек, който е потърсил закрила и убежище в Германия.

Това ще бъде особено отблъскващо - най-вече за многобройните германци, които всекидневно се ангажират с помощ за бежанците, но и за онези, които наистина се нуждаят от нашата закрила и се опитват да се интегрират в нашата страна. (...)

Милиони хора се питат: Как можем да живеем с мисълта, че по време на безгрижната ни разходка из коледния базар - място, където се радваме на живота - един убиец може да посее толкова много смърт? Прост отговор на този въпрос нямам и аз.

Ние не можем и не искаме да се откажем от всичко това: от коледните базари, от хубавите часове със семейството и с приятелите навън, по нашите площади. Ние не искаме да живеем, парализирани от страха пред Злото."

Виж още: Двете фатални изречения на Меркел

Трудно е да се каже в този час, но въпреки това: Ще намерим сили за живота си, такъв, какъвто искаме да го живеем в Германия - свободни, открити и заедно, декларира в заключение канцлерката.

Междувременно председателката на дяснопопулистката и евроскептична партия "Алтернатива за Германия" Фрауке Петри заяви, че правителството на Меркел носи индиректна отговорност за атентата в Берлин. Според Петри: "Средата, в която покълват подобни деяния, беше внесена в Германия през последната година и половина - нехайно, но систематично."