Извършителят се оказа един - 18-годишен германец с иранско гражданство, който е сложил край на живота си, след като уби девет души и рани тройно повече. Няма данни да е бил свързан с Ислямска държава или с бежанската вълна, имал психични проблеми

Кошмарна петъчна вечер заради терор и в третия по големина град в Германия. Девет души бяха застреляни в търговския център "Олимпия" в Мюнхен от 18-годишен младеж с двойно - германско и иранско - гражданство. От полицията съобщиха и за 27 ранени, като 10 от тях са в по-тежко състояние.

Сред пострадалите има и българка с инициали Е.Д., която е била настанена в болница без опасност за живота, информира по-късно правителствената пресслужба. 50-годишната жена, пристигнала ден по-рано на гости у сестра си, е със счупена ръка заради падане в блъсканицата на излизане от мола.

След първоначалния оглед в жилището на извършителя не са открити следи от криминално минало или връзки с Ислямска държава. Случаят няма връзка и с бежанската вълна, категорични бяха от полицията. Има данни, че тийнейджърът на име Давид Али Сонболи е получавал психиатрична помощ и се е лекувал от депресия. Оръжието му не е било законно притежавано.

Нападението започна в петък вечерта, малко преди 18 ч., в ресторанта на "Макдоналдс" на Ханауерщрасе. Около 100 души известно време останаха блокирани в сградата.

През цялата вечер в ход беше мащабна полицейска операция, тъй като се смяташе, че от местопрестъплението са се измъкнали трима мъже, въоръжени с пушки. По-късно се оказа, че заподозрените по свидетелски показания двама души, които се качили в автомобил и потеглили скоростно, нямат нищо общо с инцидента.

Извършителят е местен жител, действал е сам и е сложил край на живота си. Трупът му, с куршум в главата, е бил открит към 20,30 ч. на около километър от търговския център, който се намира в северозападния квартал Мозах.

Докато течеше издирването на потенциалните извършители, в града, който е център на провинция Бавария, беше обявено извънредно положение. Местните власти предупредиха гражданите да не излизат и да избягват обществени места. До 1 ч. след полунощ движението на градския транспорт беше временно преустановено, а централната гара - евакуирана.

За онези, които не успяха да се приберат по домовете си, беше обявена инициативата за подслоняване "Отворени врати", популяризирана в "Туитър" с хаштага #Offenetür.

Още същата вечер бяха разпространени любителски кадри, които показваха как младежът стреля с пистолет по хората пред заведението за бързо хранене. В раницата на гърба му имало още 300 патрона...

В началото на седмицата, също в Бавария, 17-годишен афганистанец нападна с брадва пътници в нощен влак под влияние на Ислямска държава.

Случаят в Мюнхен напомня и стрелбата в училището във Виненден през 2009 г., когато 17-годишният Тим К., изпаднал в състояние на амок, уби 16 души.

В размяната на реплики с човек, който снимал от съседен балкон, стрелецът от мола извикал: "Аз съм германец" - което даде храна на хипотезата, че нападението може да е планирано и осъществено от крайнодесни екстремисти.

Наблюдатели напомниха, че на датата 22 юли се навършиха пет години от масовото убийство, извършено от крайнодесния Андеш Брейвик в Норвегия, който при няколко атаки отне живота на общо 77 души и рани двойно повече.

В крайна сметка версията за тероризъм беше изключена. Остава връзката с Брейвик, който изглежда е бил основен вдъхновител на деянието.

Снощи българският премиер съобщи, че е изпратил съболезнователни телеграми до федералния канцлер Ангела Меркел и министър-председателя на провинция Бавария Хорст Зеехофер.

"С тревога следим развитието на ситуацията в Мюнхен. Изразяваме съболезнования за дадените жертви на този терористичен акт, който ни потресе и възмути. Българската държава е солидарна с народа и правителството на нашия най-близък съюзник и приятел - Германия. И в този тежък момент, потвърждаваме решимостта си в общите ни усилия в борбата с тероризма", се казва още в изявлението на Бойко Борисов.

Източник: Би Би Си; "Скай нюз"