Ангела Меркел на Европейски съвет в Брюксел

Ангела Меркел

федерален канцлер на Германия

През последните години сп. "Форбс" неизменно провъзгласява германския канцлер Ангела Меркел за жената с най-много власт в света. Първата политическа звезда от бившата ГДР след обединението на Германия, както я определя списанието, е наречена също "гръбнак" и "архитект" на 28-членния ЕС, чийто брутен вътрешен продукт (БВП) се изчислява на трилиони долари.

Лидерката на Християндемократичния съюз (ХДС) е начело на федералната република от 2005 г. насам, като по-рано, през 90-те, е била в правителството на своя политически ментор Хелмут Кол като министър на екологията и ядрената безопасност и на жените и младежта.

Родена е в Хамбург, Западна Германия, на 17 юли 1954 г., но скоро след това баща й, протестантски пастор, се мести на работа в ГДР заедно със семейството си.

Тя завършва физика в Лайпциг, получава докторска степен по квантова химия и се занимава с научна работа, а през 1989 г. влиза в политиката и на следващата година става депутатка в Бундестага.

На парламентарния вот за Бундестаг през септември 2017 е преизбрана за четвърти мандат.

Моминското й име е Кеснер, а настоящата й фамилия е от нейния първи брак (1977-82 г.) с колегата физик Улрих Меркел. От 1998 г. е омъжена повторно за професора по химия Йоахим Зауер. Няма деца.

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност