Тържествата по случай националния празник на Франция завършиха с кръвопролитие, след като камион се вряза в тълпата късно вечерта. Убити са поне 84 души, над 200 са ранените. Президентът Оланд удължи извънредното положение с още три месеца

Тържествата по случай 14 юли в Ница завършиха с кръвопролитие, след като камион се вряза в тълпата на крайбрежната Английска алея (Promenade des Anglais) по време на празничните фойерверки, около 22,30 ч.

Убити са поне 84 души, сред тях 10 деца и граждани на 10 държави. Ранените са над 200, а 50 са в тежко състояние, "между живота и смъртта".

Тежкотоварният автомобил с тегло 19 тона успял да измине почти 2 км сред хилядите хора, събрали се за края на тържествата по случай националния празник на Франция.

Виж още: Защо терористите атакуват точно Франция?

Водачът, на 31 години, от тунизийски произход, влязъл в престрелка със силите на реда и бил ликвидиран.

Първоначално беше съобщено, че в превозното му средство са открити още оръжия, вкл. гранати, но те се оказали фалшиви.

Там обаче са намерени документи за самоличност - на името на Мохамед Лауайеж Булел.

Мъжът бил местен жител, но роден в Тунис, където си ходел често. Работел като разносвач в куриерска фирма. Наел камиона два дни по-рано от съседно населено място.

Бил разделен с жена си, с която имали три деца. Водел се криминално проявен, но за дребни провинения - кражби, домашно насилие. Съседите му го описват като самотник, който прекарвал свободното си време в близкия бар, а сестра му твърди, че бил темпераментен и агресивен.

"Брат ми не пиеше алкохол, не пушеше цигари, но също така не се молеше и през живота си никога не е влизал в джамия. Просто не беше умствено и психически стабилен. И жена му, и тъща му са се оплаквали от агресивното му поведение", разказва тя през арабската версия на "Хъфингтън поуст".

Виж още: Българче сред прегазените десетки в Грац

Президентът на страната Франсоа Оланд обяви, че удължава с още три месеца извънредното положение, обявено след терористичните нападения от 13 ноември м.г., когато загинаха 130 души.

То трябваше да приключи на 26 юли, а часове по-рано, в празничната си реч, държавният глава декларира, че няма да го продължава.

Цяла Франция е под заплахата на ислямския тероризъм, обяви той и се зарече антитерористичните операции в Сирия и Ирак да продължат с още по-пълна сила.

Франция беше ударена на националния си празник... символа на свободата... но е силна и ще остане по-силна от терористите, заяви още Оланд. 

Виж още: "Марсилезата" - войнственият химн на Франция

Столицата на Лазурния бряг е петият по големина град във Франция (след Париж, Марсилия, Лион и Тулуза) и най-големият на френската Ривиера.

По време на европейското първенство по футбол миналия месец градът стана арена на сблъсъци между футболни хулигани, потушени от местната полиция.

Виж още: Интервю с Руслан Трад за преврата в Турция и терористичното нападение в Ница

Източник: "Скай нюз", Би Би Си, "Хъфингтън поуст"