Коментарите на анализатори след поредния атентат, извършен на френска територия от имигрант със северноафрикански произход

Атентаторът от Ница е симпатизант, ако не и член на Ислямска държава, който е откликнал на призива привърженици на групировката, които не могат да заминат за Сирия или Ирак, да извършват атентати срещу цивилни цели навсякъде. Такова мнение изказа през БНР Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания.

Никоя групировка не побърза да поеме отговорност за нападението на местния жител от тунизийски произход Мохамед Буилел, макар че президентът Франсоа Оланд хвърли вината върху ислямския екстремизъм и обеща засилване на ударите по ИДИЛ в Сирия и Ирак. Мохд Абуаси пояснява:

"По принцип вълците единаци винаги са действали на своя глава,

както е идеологически мотивирано. Те смятат себе си за членове дори без да имат физически контакт с Ислямска държава, но чрез "Фейсбук" и "Туитър" са така обработени... Разбира се, не само чрез това - има и местни хора, с които контактуват, които ги обучават и радикализират. Не може да се каже, че вълците единаци задължително трябва да имат пряк физически контакт с Ислямска държава, по-скоро идеологическа принадлежност. "

Абуаси е категоричен, че тероризмът е резултат от политиката, която се води в Близкия изток, както и от небрежността, която службите са проявили, когато радикално настроени европейски граждани са отивали на обучение при терористичните групировки в региона с оправданието, че са туристи.

Дори обаче това да се окаже акт на домашен тероризъм без пряка връзка с организацията, остава въпроса защо страната е прицел на подобни актове от различен калибър.

Виж още: Двойното убийство във Франция излъчено във "Фейсбук"

Тунизийското малцинство във Франция наброява над 1 млн. души от общо 3,5 млн. с произход от Северна Африка. Тунизийците са и най-многобройната група чужденци в редиците на ИДИЛ.

"Трябва да се отбележи, че всички атентатори, извършили атентати във Франция и в Белгия, имат северноафрикански произход. Това не е заради това, което ние повтаряме: "Те целят нашата ценностна система". Случва се във Франция, защото Франция окупираше сто и няколко години тези държави в Северна Африка и

настроенията сред тези хора са антифренски,

нищо че живеят във Франция. Те и не можаха дори да се интегрират в това общество - все още живеят в гета. Омразата е от по-рано, но вече придобива идеологическа опаковка", отбелязва Абуаси и обръща внимание върху факта, че по-голямата част от атентаторите в Ирак и Сирия също са от Северна Африка.

Виж още: Нобелът за мир отличи демократичния преход в Тунис

Кореспондентът на Би Би Си Пол Адамс също се спира на въпроса "Защо Франция?", който мнозина си задават през последната година и половина - без да има еднозначен отговор.

Той припомня, че джихадистките прояви на насилие в страната не са от вчера - те датират още от атаката на парижкото метро, осъществена от алжирски терористи през 1995 г. През последните години

близо 1000 млади френски мюсюлмани са пътували до Ирак и Сирия,

за да се бият на страната на Ислямска държава. Някои от тях са се върнали да продължат "борбата", други са се посветили на индивидуални терористични актове по улиците, откликвайки на призивите, отправяни от ислямистки духовници и лидери на ИДИЛ.

Според Адамс притокът от Франция на "кадри" за групировката е красноречив за неспособността на страната да интегрира огромната маса имигранти от Северна Африка още от 70-те години насам.

Мнозина живеят в бедняшките гета, където престъпността и отчуждението процъфтяват. А друго основание за конфликт с по-консервативните в социално отношение слоеве от населението е понякога твърде безкомпромисното отделяне на църквата от държавата, заключава анализаторът.

Виж още: Интервю с Руслан Трад за преврата в Турция и терористичното нападение в Ница

Пред БНР Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност коментира, че тероризмът вече използва различни средства от взривовете и оръжията, което затруднява допълнително работата на службите:

"Никой не става терорист изведнъж. Радикализацията е много дълъг процес, има основи... Самото радикализиране е свързано по някакъв начин с изразяване на мнения. Тук е големият проблем - как да се направи така, че хората, които забелязват прояви на радикализъм, да съобщят за това. Дали хората имат доверие на службите, дали са готови да съобщят - много сериозен въпрос."

Ако трябва да се следи 24 часа един човек, трябват поне 20 обучени служители на службите, напомни още експертът и обобщи, че следенето на всички е невъзможно, заради което се прилага анализът на риска.

Пред БНТ евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев коментира: "Това, което е ставало в Европа през последните 30 години, е първопричината за това, което става в момента. Над 750 официално гета във Франция, обозначени на картите за туристи като опасни зони.

Марсилия вече 36% е мюсюлманска,

където наркотрафикът и организираната престъпност владеят града и полицията не може да се намеси - виждаме, че това става ежедневно. Шериатът на практика е законът в тази страна официално. Там на власт са имамите и шериатът и тези хора се радикализират много бързо. Повечето хора са безработни, нямат нормално препитание, занимават се с дребни престъпления." 

Радев обясни, че в момента в Европарламента се дебатира директивата за борба с тероризма. Новите предложения в нея са инкриминиране пътуването за терористични цели, финансирането, организирането и улесняването на тези пътувания, както и предоставянето на материална подкрепа - огнестрелни оръжия, взривни вещества, подслон, превозни средства, услуги, активи и стоки.

Криминализира се обучението за терористични цели, предоставянето на финансови средства и вербуването за терористични цели, както и разпространението на терористична пропаганда, вкл. по интернет. Очаква се тези промени да бъдат факт още през есента. Те са вкарани от комисията преди шест месеца.

Без такива мерки няма как да се справим с всичко това, което става вече в сърцето на Европа, предупреди Радев. Според него тези промени трябва незабавно да се приемат и от държавите членки.

Бившият шеф на разузнаването ген. Димо Гяуров се солидаризира с директора на ЦРУ Джон Бренън, според когото във Вашингтон "не разбират положението в Близкия изток и опитите за демократизиране в този регион, а концепцията на западна демокрация в много от тези райони е абсолютно чуждо понятие".

По думите му, когато често се опитваме да наслагваме собствените си разбирания за демокрация и ценности, срещаме неминуема и неизбежна съпротива.

Има опасност световните лидери да докарат света до сблъсъци на етническа основа,

защото в момента гражданите мислят различно от лидерите си, прогнозира Гяуров в интервю пред БНТ и допълни: "Аз съм убеден, че в момента френските граждани са бесни на лидерите си... Радикализацията от едната страна ще доведе до радикализация от другата страна."

Според него изтеглянето на НАТО и САЩ от Ирак е било прибързано. В Ирак е допусната грешка, тъй като нито иракската армия, нито силите за сигурност могат да се справят с терористичните групировки на собствена територия.

Било е ясно, че в Ирак, Сирия и частично Либия неминуемо ще се получи вакуум, където някоя от тези терористични организации ще се намести и започне да развива дейност - но "светът сбърка".

Източник: БНР; БНТ; Би Би Си