Убийството на полицая и жена му се разглежда от френските власти като терористичен акт, извършен от "боец на Ислямска държава" в отговор на призив за атаки по време на свещения месец Рамазан

Убиецът на френския полицай и жена му предавал във "Фейсбук" пряко от местопрестъплението, съобщи Си Ен Ен, като се позова на източници от разследването. 12-минутното видео, записано след убийствата, било достъпно за 100-тината му онлайн приятели.

Мъжът е идентифициран като Лароси Абала, 25-годишен, известен на властите. Снощи той намушка девет пъти в стомаха пазителя на реда и взе за заложници съпругата му, която също била полицейски служител, и 3-годишния им син,

След като убил майката, той споделил в социалната мрежа, че не бил сигурен какво да прави с детето. Заявил също, че действията му са в отговор на призива, отправен от лидер на Ислямска държава за атаки в Европа и САЩ по време на свещения месец Рамазан.

Виж още: Защо "Ислямска държава" удря Европа и как джихадистите избират целите си?

Двойното убийство беше извършено във френския град Манявил, на 30-40 км западно от Париж. Нападателят е заявил принадлежност към Ислямска държава, откъдето приветстваха извършеното от "техния боец".

42-годишният полицай се прибирал в дома си около 21 ч. местно време, когато на входа с викове "Аллах е велик" го причакал въоръженият му убиец. У него били открити списък с още потенциални жертви: полицаи, политици, журналисти, рапъри и други публични фигури плюс три телефона и три ножа.

При преговорите си с полицията похитителят твърди, че е член на "Ислямска държава". Отказва да се предаде, не казва и какви са мотивите му. Три часа по-късно бил убит от спецчастите, които щурмували къщата. Още трима души са арестувани във връзка с престъплението му.

Френски медии съобщават, че през 2013 г. Абала е бил осъден на три години затвор за връзки с джихадистки групировки в Пакистан. Според кмета на парижкото предградие терористът бил израснал наблизо, в Манте-ла-Жоли, в чиито джамии отдавна се проповядвал радикален ислям.

Виж още: Мобилни приложения - капан за джихадисти

"Това е терористичен акт. Правителството приема случилото се много сериозно. Франция и цяла Европа продължават да са под сериозна заплаха от нападения", предупреди френският вътрешен министър Бернар Казньов.

През последната година вълна от нападения, извършени от самостоятелни бойци, т.нар. "вълци единаци", заляха Франция и други европейски държави. Мишена на атаките най-често са полицаи и военни, припомня БНТ.

Същевременно се изясни, че Омар Матийн, който застреля 50 души и рани още толкова в гейклуб в Орландо, щата Флорида, декларирайки предаността си към Ислямска държава, се радикализирал чрез интернет.

Си Ен Ен цитира източници от френското разузнаване, че за да се следи заподозрян денонощно са нужди 15 до 20 души персонал - а в списъка със заподозрени за разикализъм, които представляват опасност за националната сигурност, са около 11 хил. имена.

Източник: Си Ен Ен, БНТ