Журналистът и специалист по въпросите на Близкия изток Руслан Трад прави обстоен анализ на идеологията и начина на действие на "Ислямска държава" при организирането на атентати в Европа

Десетки загинали и още повече ранени. Брюксел е блокиран, спряно е движението на обществения транспорт. Армията е излязла по улиците. 

Докато коментатори и политици се опитват да разберат как е станало възможно да бъде ударен Брюксел, който е седалище на две разузнавателни служби и няколко от най-важните световни институции, изглежда, че терористичната група, която седи зад атаките - "Ислямска държава" - тепърва разгръща капацитета си. До момента групировката е отговорна за 75 атаки в 20 държави, причинили стотици жертви. За пореден път се чува въпросът: "Защо?"

Поредица от грешки

До атентатите в Брюксел се стигна след поредица от грешки. Както след Париж и този път се установиха повтарящи се пропуски, които служби и политици извършват без поука. 

От една страна имаме липса на координация между страни членки в ЕС. Отново излязоха наяве проблеми като липса на обмен на разузнавателна информация - само 5 държави в ЕС имат редовна практика за обмен, игнорирайки службите на други страни-членки. 

Шефове по сигурността пък заявиха, че все още няма дори единно решение как да бъдат изписвани на латиница имена от кирилица и арабски - по този начин, заради нещо толкова просто заподозрени за участие в терористични структури успяват да живеят на различни места без никакви затруднения. 

Оказа се също, че за пореден път една страна - в случая Белгия - е игнорирала сигнал на друга държава - Турция - за относно потенциална заплаха. Миналия път това се случи в Париж, когато френските власти игнорираха сигнал на иракските служби. 

"Сива зона на съвместното съжителство"

Последните джихадистки атаки в ЕС обаче, са също така само част от поредица от ефективни стъпки, предназначени да подклаждат хаоса в Европа и по този начин да се унищожи т.нар. "сива зона". Това не е конспиративна теория, а опит да бъде разбрана мотивацията зад действията на най-голямата и развита терористична група, съществувала до момента. Става дума за инструкции, публикувани в рамките на статия от 12 страници, в онлайн списанието "Дабик" - едно от изданията на групировката "Ислямска държава" (ИД) - в брой от февруари 2015 г., озаглавена "Унищожаване на сивата зона". 

В идеологията на "Ислямска държава", "Сивата зона" или "Сива зона на съвместното съжителство", е онази среда, в която "цари мрак и здрач, заета от мюсюлманите и голяма част от хората" като цяло, поставени "между доброто и злото" или с други думи - земя между Халифата и земята на неверниците. 

И не говорим единствено за териториални измерения, а за духовни също така. Статията цитира Усама бин Ладен: 

"Днешният свят е разделен. Буш говореше истината, когато каза "Или сте с нас, или сте срещу нас", като терористите са западните кръстоносци. Сега е дошло време за друго събитие, което да донесе разделение на света и да унищожи сивата зона навсякъде."

Целта на идеолозите на "Ислямска държава", е организацията да запълни празнината, където вече съществува хаос заради войни и бедност, както е например в следоколониалните Сахел и Сахара, като предложи алтернатива - блажена земя за всички вярващи, държава, където те намират смисъл на живота си и могат да служат на Господа си, алтернатива на европейския колониализъм и експлоатацията. 

В момента целта е Европа, която е разтърсвана от вътрешни противоречия, финансова криза и засилващи се крайни политически идеи. 

Бежанците и "Ислямска държава"

Приетите през последните две години стотици хиляди бежанци от Сирия, Ирак и Афганистан, освен че изострят напрежението в самия ЕС, са и основен елемент в пропагандата на "Ислямска държава" за постигането на целите на групировката. И докато крайнодесни интелектуалци и политици трупат активи, насъсквайки обществото срещу всеки "отвън", всъщност джихадистите биха се радвали много, ако европейското общество се настрои срещу бежанците, имигрантите, чужденците, и най-вече, ако европейските правителства позволят удари по мюсюлмански учреждения и общности. Може би това звучи странно?

Бягащите от Ирак и Сирия са едно от доказателствата, че идеята за утопична държава, с която "Ислямска държава" примамва бойци в редиците си, е провал. Ако Халифата защитава мюсюлманите, защо тогава хиляди бягат от домовете си, заради неговата армия? От 2009 г. насам джихадистите опитват да установят контрол върху територии в Близкия изток, като от 2012 г., възползвайки се от хаоса на революциите, "Ислямска държава" постепенно се разширява в Ирак, Сирия, Либия, Афганистан, Мали, Йемен и дори Индия. 

Навсякъде появата на групата е съпътствано от зверства и убийства, често насочени към мюсюлмани, които не са съгласни с идеите на лидерството на Халифата. В Сирия, освен милионите, избягали заради атаките на сирийската армия, масово напускат родните си места заради екзекуциите на "Ислямска държава". 

В страни като Афганистан, хиляди бягат и заради напредването на други екстремисти, обещаващи "рая на земята" - талибаните. Никъде другаде, освен в Европа, тези хора не биха могли да се чувстват сигурни към този момент. В Пакистан - държава, която приема милиони бежанци, се водят сражения с талибаните; в Заливните държави, макар да приеха няколко десетки хиляди сирийци, има напрежение заради крайните форми на религия, изповядвани в Саудитска Арабия, Катар и други държави в района; в Турция от две години положението не е цветущо, водят се сражения между турската армия и кюрдите, а след постигането на сделка с ЕС, турските власти нападат сирийски бежанци - вече има 10 загинали на границата със Сирия, както и избутани лодки. 

Отхвърлянето на бежанците от Запада изпълнява една от целите на "Ислямска държава" - да бъдат намразени бежанците и мигрантите като цяло. Така създаването на хаос ще бъде много по-лесно, а хаосът, от своя страна, е благоприятен за агресивните групировки като крайнодесните фракции и "Ислямска държава", взаимно хранещи се с омраза. 

Вероятно чухте расистките изказвания на Доналд Тръмп? А тези на Тед Круз, който призова за „патрулиране в мюсюлманските квартали“ (каквото и да означава "мюсюлмански квартал"), навличайки си така редица насмешливи коментари? Е, тези думи са извадени сякаш от наръчника на ИД за създаване на хаос и възползването от него. 

"Сивата зона" и наръчникът "Управление на зверствата", публикуван през 2004 г., са станали задължително четиво за всеки религиозен, военен и политически лидер на ИД. Действията на групировката са ръководени в голяма част от тези текстове и вероятно ще бъде така и в близко бъдеще: 

"Разнообразявайте ударите и атаките по по-спокойни цели - туристически зони, места за хранене, места за забавление, спортни събития и други - така че да не могат да бъдат защитавани навсякъде. Разпръснете ресурсите на неверниците и ги изцедете до такава степен, че да се подкопае вярата на хората в способностите на техните правителства да предоставят сигурност, най-основната от всички държавни функции."

И още:

"Мотивирайте масите да заминават към териториите, които управляваме, като се премахне "сивата зона" между истинския вярващ и невярващия, която повечето хора, включително и повечето мюсюлмани, обитават в момента. Използвайте т.нар. "терористични атаки", за да помогнете на мюсюлманите да разберат, че немюсюлманите мразят исляма и искат да навредят на всички, които го практикуват, за да покажете, че мюсюлманите ги чака нищо друго, освен болка. Използвайте социалните медии, за да вдъхновявате симпатизанти в чужбина към насилие. Разпространете съобщението: Прави каквото можеш, с каквото можеш, където и да сте, когато е възможно."

Бойците на "Ислямска държава в Европа

Вероятно "Ислямска държава" планира координирана атака в множество градове в Европа, за да засили процесите, към които се стремят джихадистки организации през последните години. Според официални лица в Париж групата разполага с около 400 тренирани бойци в Европа. "Сивата зона" трябва да бъде премахната на всяка цена, за да може фокусът се измести от намаляващото през последната половин година военно влияние на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

Когато групировката губи територии, се увеличава броят на атентатите. Това се случи в Париж през 2015 г., така стана и в Брюксел този месец, когато всъщност атаките дойдоха след извършено ден по-рано нападение върху тренировъчен лагер на европейските сили в Мали. 

За разлика от Ал Кайда, чиито атаки в Европа и на други места по света бяха провокирани до голяма степен от радикално вдъхновение, а не под пряко командване и контрол, "Ислямска държава" е в състояние дистанционно да направлява своите членове с идеята за утопична държава. Отдавна местни власти в Западна Европа и лидери на имигрантски общности, съобщават за онова, което виждаме днес. 

Не се обръщаше внимание с години, докато хора на групировки опитваха да инфилтрират имигрантските квартали, бедните райони в западните градове, сътрудничат с мафиотски структури и организираната престъпност, възползвайки се от липсата на финансови средства не само сред чужденци, но и местни граждани във френските, белгийските и британските градове.  

Идеологията на "Ислямска държава" е много атрактивна за загубилите надежда и за онези, които живеят в маргинализирани общности. 

Един от елементите на радикалното мислене е следният: "За да спасим този свят, може би е необходимо да го унищожим и да дадем надежда за следващия живот." Тази максима прониква на все повече места като квартал "Моленбек" в Брюксел, който е печално известен с наличието на екстремистки групи още от началото на 90-те насам. 

В тази част на Белгия, под очите на едни от най-големите и важни институции в света, безработицата е над 40%, заплатите са много по-ниски от средните за страната, а едно от главните препитания не само на имигрантските общности, но и на местните белгийци, е дрогата и участието в организираната престъпност. 

Братята Бекрауи, които участват в атаките в Брюксел например са имали криминални досиета в полицията много преди да бъдат заподозрени за членство в радикална група. Разследванията на атентати от последните години пък показват, че мафиотски групи осигуряват материалите за изготвянето на взривове. И не само това - съвместната работа между радикални групировки и мафиите в Европа се простира върху цели канали за трафик на органи, както и на антики от Сирия и Ирак. 

Достатъчно е да припомним "Операция Ауреус" от 2014 г., включила разследващите органи на 14 държави в ЕС, насочена срещу канал за трафик на артефакти от Египет, Сирия и Ирак. В рамките на операцията бяха разследвани и имена от родния подземен свят. Разследването доказа, че елементи от организираната престъпност в редица европейски страни си сътрудничат с джихадисти във финансирането на престъпни дейности. 

Т.е. проблемите са много по-дълбоки, отколкото политици и анализатори искат да покажат, обвързвайки в повечето пъти темата с религията, опасността от бежанците и външната заплаха. 

Военните действия биха могли да разрушат структурите на "Ислямска държава", макар че ще бъде много по-трудно от обещанията, които политиците в Париж, Лондон и Вашингтон дават на избирателите си. През последните месеци съвместна офанзива на иракската армия, шиитски милиции, сунитски доброволци, кюрдски сили, подкрепени от американски изтребители, едвам завзе град Рамади, а основните крепости на групировката - Мосул и Фалуджа - остават непокътнати и най-вероятно ще има настъпление към тях едва в началото на 2017 г. 

И все пак, военният отговор макар и важен, не е достатъчен, за да се предпазят идните поколения от болестта, разпространявана от групировки като "Ислямска държава". Много важно е да се установят политики, насочени към младите. Вместо изпращане на войски в Африка, както заплашва, че ще направи Франция след всяка атака, и да се субсидират програми, удрящи основни свободи, средствата могат да бъдат преразпределени към градивни политики, образование и квалификация. Това, а не омразата, е най-адекватният дългосрочен отговор на екстремизма във всичките му форми.  

Или можем да одобрим изпращането на патрули в проблемните квартали, да докладваме всеки различен и да се готвим за нещо още по-лошо.