Белгийските власти определиха като основна своя задача през следващите дни прочистването му. Как това място в сърцето на обединена Европа се е превърнало в гнездо на тероризъм - разказва БНТ, а в. "Гардиън" допълва със статистика

Още от 11 септември и атентатите на гара Аточа в Мадрид до нападението във високоскоростния влак Талис през август и атаките сега в Париж - следите неизменно водят до брюкселското предградие "Моленбек".

Наричат го и Джихадистан, защото е с най-голямата концентрация на джихадисти, отишли да се бият в Сирия и Ирак и завърнали се оттам закалени и решени да атакуват столиците на Европа.

Виж още: Нападенията в Париж планирани в Белгия

Кварталът има и приятно лице - с домове на хора от средната класа, - но не само. Част от улиците там са единственото място в Белгия, където е опасно да се стъпва. В "Моленбек" живеят много мароканци и турци, като един на всеки четирима от 100-те хиляди жители няма белгийски паспорт.

Безработицата е 30%. Индустриалният разцвет преди два века се сменя с упадък около Първата световна война, а съживяване така и не се случва. Още преди 30 години социални работници предупреждават за опасностите, ако младите в “Моленбек” не получат шанс за приличен живот.

Много вероятно e третото поколение да се разбунтува,

защото те ще са истински белгийци и за тях ще е неприемливо да живеят в гето, да бъдат стигматизирани и обвинявани за всичко, коментира един социален работник.

Почти комиксовата статуя с полицая, спънат от мъж, който изскача от шахта на градската канализация, се нарича Vaartkapoen и е кръстена на прозвището, давано на коренните жители от  "Моленбек" - какъвто е и мъжът в шахтата, водеща към канала. Автор на скулптурната композиция от 1985 г. е Том Францен. Снимка: личен архив

Латентен расизъм, неравен шанс за работа с белгийците, а също и за образование - така описват обстановката още преди години запознатите на място. Опасенията им се сбъдват - в XXI век бедността, престъпността и липсата на перспектива стават добра почва за радикализъм сред младите.

"Тогава се появява човек, който им казва, че ги разбира, че другите са виновни за положението им. Те са възможно най-добрата мишена", отбелязва Башир Мбарет. И той, и колегите му с дълъг стаж като социални работници смятат, че в “Моленбек” политиците не са направили нищо, за да предотвратят този ход на събитията.

Виж още: Януари 2015: В Белгия предотвратиха голям терористичен акт

"Повече от 20 години те не се интересуват от социалните проблеми тук. Не ги е грижа", констатира Мбарет. Сега политиците признават, че

предградието се е превърнало в зона извън контрол

 Мерките, вече закъснели, предстоят, обобщава БНТ, а в. британският в. "Гардиън" цитира и тревожна статистика:

- Преди белгийските власти твърдяха, че в редиците на джихадистите в Близкия изток се сражават 800 белгийци - число, което експерти преценяваха като невероятно високо за страна с 11 млн. население, 600 хил. от които - мюсюлмани.

- От Сирия са се завърнали 130 бойци, съобщи пред местна телевизия в неделя началникът на полицията Катрин де Бол. С войната там са свързани 474 белгийци, 200 от които все още се намират в Сирия, допълни тя.

- Според Международния център за проучване на радикализацията Белгия осигурява около 40 бойци на всеки 1 млн. от своите жители. Тази бройка е двойно по-голяма в сравнение с Франция, четири пъти по-високо спрямо Великобритания и засега номер 1 като концентрация в Европа. 

- Фламандски експерт по местния джихадизъм твърди, че през октомври в Сирия са се сражавали 190 белгийски бойци, повечето в редиците на Ислямска държава, 47 от тях - жени. Други 120 вече са се завърнали от фронта. Това число означава, че ако мюсюлманите в Белгия са около 640 хил., приблизително един на всеки 1260 е ангажиран с джихада в Сирия и Ирак.

Излиза, че това е страната, която осигурява най-много чужденци за войната в Сирия на човек от населението. От 190-те в Сирия повече от половината - 101, са от Брюксел, смята експертът. Значителна част от тях вероятно излизат от Моленбек, заключава "Гардиън". 

Виж още: Карим Абдул Джабар: Терористичните нападения нямат нищо общо с религията

Източник: БНТ / автор: Мартин Гицов