Социалното министерство затяга отпускането на социални помощи, но връща хранителната помощ за най-бедните

През 2016 г. основната цел на МТСП е намаляване на безработицата на 9,2 % средно годишно. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на пресконференция във връзка с приоритетните политики на Министерство на труда и социалната политика (МТСП) в Бюджет 2016 г.

"Основна цел в социалната политика ще е замяна на социалното подпомагане с доходи от труд за тези, които имат възможност да работят. Хората в трудоспособна възраст ще се насочват към пазара на труда, за да не се създава трайна зависимост от социални плащания", заяви още Калфин. 

"За нас бюджетът е инструмент за провеждане на определени политики. В този смисъл разглеждаме бюджета за 2016 г. Първата и най-важна област е свързана със състоянието на пазара на труда. Пазарът на труда и работните места се създават от оживлението на икономиката. Нашата работа в МТСП е да подпомогнем максимално тези, които са извън пазара да се подготвят и да стигнат до работните места", каза той.

По думите му,от началото на годината до края на октомври регистрираните безработни са намалели с 40 хиляди души.

"Над 3 млн. са заетите в България. От 2008 г. това най-доброто ни постижение. 61,4 % нивото на заетост от началото на годината, сега е 62,4 %", уточни Ивайло Калфин. 

Това е и насоката за справяне с бедността 

"Предвиждат се различни мерки за насочване на средствата към най-нуждаещите - като затягане на контрола върху отпускането на социални помощи. Разработва се ново законодателство за социалните услуги и нови програми за социалните предприятия и социалното предприемачество", посочи социалният министър.

Той посочи още, че през 2016 г. се очаква около 10 хиляди семейства допълнително да имат достъп до семейни помощи за деца.

Пакети с храни за най-бедните

Виж още: Най-бедни са хората в областите Пазарджик и Кърджали

Освен това през тази година се възстановява раздаването на пакети с хранителна помощ на най-бедните, като това обаче може и да не се случи до Коледа, заяви още социалният министър.

Причина за забавянето е в обжалване на търговете за избор на доставчик. До момента са сключени само 7 от общо 21 договора за доставка на продукти. 

Раздаването на пакети с хранителна помощ може да се забави и дори да не стане до края на тази година.

"Разширихме значително кръга на стоки - 21 продукта влизат в пакетите. Ще се подпомагат хората с най-ниски доходи, които се подпомагани и за отопление през зимата. В момента текат някои процедури", заяви Калфин.

За 14 продукта все още няма сключени договори, защото процедурите се обжалват. Калфин допълни, че се прави всичко възможно пакетите да стигнат до хората преди Коледа, но има редица пречки.

Виж още: 10% от българите живеят в дълбока бедност

"Има 45 дни за доставка след сключване на договора и това са изисквания по конкурса, който е обявен. Договорите започнаха да се сключват от началото на този месец, което означава, че ако изберат крайния срок за доставка, към средата на декември ще се доставят тези първи лотове от продуктите до складове на БЧК в страната", коментира министърът.

След като пристигнат в складовете на Българския червен кръст, продуктите трябва да се препакетират и едва след това ще започне разнасянето на пакетите в хранителни помощи.

Източник: Агенция "Фокус", "Дарик"