Макар в атентатите да загинаха седем от терористите, френската полиция продължава да издирва други замесени и съучастници. Вече е известна и самоличността на някои, сред които и трима белгийски братя

Френската полиция разпространи снимката на мъж, издирван във връзка с нападенията в Париж от 13 ноември, когато бяха убити над 130 души. Мъжът е идентифициран като 26-годишния Салах Абдеслам, родом от Белгия.

В терористичните атаки участваха и двама от братята му: 31-годишният Брахим, който се самовзривил пред бар на булевард "Волтер", недалеч от концертната зала "Батаклан", ранявайки един човек, и Мохамед, арестуван в околностите на Брюксел след завръщането си от Париж. Сред самоубийците около "Стад дьо Франс" имало и още един белгийски камикадзе, на около 20.

Френският външен министър Бернар Казньов коментира, че атаките са подготвени от "група хора, базирани в Белгия", които "са се ползвали от услугите на свои съучастници във Франция".

Първият идентифициран терорист обаче е френски гражданин -

29-годишният Омар Исмаил Мостефаи, който имал алжирски произход. Роден е в парижкото предградие Коркорон и до 2012 г. живял в град Шартр. Неговата самоличност била установена по откъснатия му палец, намерен от следователите в концертната зала.

Според БНТ остават подозренията и за сирийска следа, свързана с бежанския поток, за която беше съобщено още в началото на разследването.

Един от терористите е преминал целия балкански маршрут

със сирийски паспорт на името на 25-годишния Ахмад Алмохамад. Документът за самоличност е регистриран в Гърция на 3 октомври, пет дни по-късно мъжът се озовава в бежанския център Опатовац, а след това минава през Унгария.

Хърватските власти в Опатовац са го снимали, сканирали са паспорта и са снели отпечатъци. От вътрешното министерство там обясняват, че това е станало на 8 октомври, като уточняват, че "това лице не е част от нечий списък и не е отбелязано като потенциално опасно".

Междувременно полицията откри няколко автомати "Калашников", изоставени в черен сеат в източното парижко предградие Монтрьой. Находката подсказа, че някои от нападателите може би са се измъкнали и вероятно са потеглили на север към Белгия с друг автомобил. По-късно бе съобщено, че такава кола с трима пътници била

спряна за проверка на излизане от Франция и пусната да продължи...

Антитерористично разследване е в ход и в Белгия. Седем души, сред които Мохамед Абдеслам, са били задържани в брюкселското предградие Моленбек, където живеят много мюсюлмански имигранти.

Именно в съседната на Франция държава са били взети под наем и двете леки коли, които се издирваха - сеатът и фолксваген "Поло", паркиран край концертната зала "Батаклан".

Виж още: В Белгия предотвратиха голям терористичен акт

Източник: Би Би Си; БНТ