Лидерите на ЕС заявиха солидарност с Франция, а понеделник, 15 ноември, е денят за минута мълчание в памет на жертвите, сред които има и чужденци, включително българин

Денонощие сред терористичните нападения в Париж, превърнали 13 ноември във френския 11 септември, станаха известни и първи подробности от разследването. Атаките срещу шест обекта във френската столица - националния стадион, питейни заведения и концертна зала - са дело на три екипа, координирани помежду си. Всичките седем нападатели са били въоръжени с автомати "Калашников" и опасани с експлозиви.

Основната задача сега е да се установи откъде са дошли атентаторите и как е финансиран планът им, категоричен е градският прокурор на френската столица. Броят на жертвите расте и достигна 130, а

ранените са над 350, около 100 от тях в тежко състояние

Отговорност за убитите - разстреляни или загинали от взривовете на камикадзета, - пое Ислямска държава (ИД). Междувременно в Белгия бяха арестувани трима души, за които се подозира, че са осигурили придвижването на атентаторите.

Британската преса в неделя, 14 ноември: "Мейл он сънди" и "Сънди таймс" акцентират по първите си страници на бежанската връзка в терористичната вълна, помела ден по-рано Париж, като неделното издание на в. "Таймс" помества на първата си страница и снимки на някои от 129-те загинали

Виж още: Седем факта за Ислямска държава

Един от нападателите в Париж пък беше идентифициран като 30-годишен французин с криминално досие, който обаче не е излежавал присъда. Край трупа на единия от тримата камикадзета, които се самовзривиха край входовете на "Стад дьо Франс", след като не успели да влязат вътре, бил намерен сирийски паспорт. Според гръцки източници притежателят му е

бежанец, пристигнал от Сирия на гръцкия остров Лерос

При стрелбата срещу бар "Карийон" / Le Carillon и намиращия се в съседство ресторант Le Petit Cambodge (Малката Камбоджа), са загинали 15 души. Би Ти Ви съобщи, че сред тях е и българин с двойно гражданство -  37-годишният Себастиен Проази. Поне петима души са покосени от смъртоносните изстрели в ресторант "Коза ностра" / La Cosa Nostra, а 19 - в бара La Belle Equipe.

Себастиен Проази, снимка: "Фейсбук"

Видео: Нощта на терора в Париж - хронология

Терористите се придвижвали с два автомобила: черен сеат, използван при две от нападенията, и черен "Фолксваген поло" с белгийски регистрационен номер, който бил паркиран край концертната зала "Батаклан", където във фаталния петък свирела известната американска рокгрупа Eagles of Death Metal.

89 е броят на починалите след стрелбата и самовзривяването на терористи сред зрителите, взети за заложници. Самите музиканти се измъкнали невредими, но е загинал човек от екипа, който отговарял за продажбата на сувенири по време на европейското им турне. Според очевидци един от нападателите в залата заявил, че всичко е

по вина на президента Франсоа Оланд, който не бивало да се намесва в сирийския конфликт

Държавният глава на свой ред обяви, че страната му е нападната по "безсрамно страхлив и жесток начин" и определи случилото се като "обявяване на война". Оланд се зарече Франция да бъде безпощадна в отговора си към бойците от терористичната групировка, като "използва всички средства в рамките на закона... на всяко бойно поле тук или в чужбина заедно с нашите съюзници".

Хиляди военнослужещи от френската армия се сражават срещу джихадистите на три континента, а забраната за носене на бурките, които прикриват лица на жените, беше посрещната на нож от някои мюсюлмани с аргумента, че е антиислямска, припомня кореспондентът на Би Би Си по въпросите на сигурността Франк Гарднър.

Според него Западът логично е станал цел на ИД, откакто водената от САЩ коалиция се противопостави на групировката в Ирак, а Франция е особено уязвима заради отворените си граници, които позволяват лесен достъп до мощно автоматично оръжие, използвано при всички нападения в Париж тази година.

Виж още: Баскетболна легенда: Терористичните нападения нямат нищо общо с религията

Страната е в тридневен траур, а масовите публични прояви през следващите пет дни са забранени. Отменени бяха спортни събития, концертът на "Ю ту", за неопределено време бе спрян достъпът до Айфеловата кула, затвори врати дори "Дисниленд Париж". В събота вечерта редица емблематични сгради по света, вкл. НДК в София, бяха осветени от солидарност в цветовете на френското знаме.

Лидерите на държавите от ЕС обявиха минута мълчание от 12 ч. в понеделник, 15 ноември, и излязоха със съвместна позиция, в която се казва: "Европейският съюз е дълбоко шокиран и в траур след терористичните нападения в Париж. Атаката е срещу всички нас. Ще се изправим срещу тази заплаха

заедно, с всички необходими средства и безмилостна решителност

Франция е голяма и силна нация. Ценностите й - свобода, равенство, братство - са вдъхновили и вдъхновяват Европейския съюз. Днес ние заставаме обединени с френския народ и правителството на Франция.

Този позорен терористичен акт ще постигне само обратното на своята цел, която е да ни раздели, да ни сплаши и да посее омраза. Доброто е по-силно от злото. Всичко, което може да се направи на европейско равнище, за да се осигури безопасността на Франция, ще бъде сторено. Ще сторим онова, което е необходимо, за да победим екстремизма, тероризма и омразата."

У нас външният министър Даниел Митов отложи сватбата си, насрочена за тази неделя, а от ведомството му "настоятелно препоръчват на българските граждани, които планират пътуване във Франция през следващите дни, внимателно да преценят неговата наложителност".

Сред жертвите на нападенията има граждани на САЩ, Чили, Великобритания, Тунис, Румъния, Швеция, Испания, Мароко, Португалия, Белгия, Алжир, обобщава в. "24 часа".

Източник: Би Би Си; "Тайм"