Такова е мнението на американската баскетболна легенда Карим Абдул-Джабар, който изповядва исляма от десетилетия насам

Карим Абдул-Джабар (Kareem Abdul-Jabbar, 67 г.) е една от най-големите звезди на американския баскетбол, завоювал шест отборни и индивидуални титли. Висок е 218 см.

Роден в Ню Йорк през 1947 г., той е кръстен е Фердинанд Луис Алсиндор-младши и е възпитан в католическата вяра, но на 21, докато учи в Калифорнийския университет, приема исляма. След своя първи успешен сезон в NBA, през 1971-ва, официално променя и името си.

Днес е писател, филмов продуцент, актьор и посланик на САЩ по въпросите на образованието и културата.

Коментарът му, озаглавен "Терористичните нападения нямат нищо общо с религията", беше поместен в електронното издание на сп. "Тайм" след атаките на ислямисти във Франция през януари. Ето какво пише Карим Абдул-Джабар:

Когато "Ку Клукс Клан" изгаря кръст в двора на чернокожо семейство, от християните не се изисква да се обясняват, че това всъщност не е християнско дело.

Сега се случи поредният ужасяващ терористичен акт и хората като мен, които медиите търсят за коментар, защото са знаменитости от мюсюлманското вероизповедание, биват тикани на преден план, за да осъждат гневно, да отричат и да обясняват - отново и отново - как

тези варварски действия нямат нищо общо с исляма

За мен религията - без значение коя - означава най-вече, че някои хора искат да водят скромен, морален живот, който създава хармонична среда, като насърчава толерантността и приятелството с другите хора, извън религиозната общност. Всички религиозни правила трябва да бъдат в услуга на тази цел. Ислямът, който аз изучих и практикувам, прави точно това.

При насилието, извършено в името на религията, никога не става дума за религия - става дума, в крайна сметка, за пари. Филмът от 1976 г. "Цялото президентско войнство" формулира това, когато сведе скандала "Уотъргейт", който изглеждаше като лабиринта на Дедал, до простичката реплика "Следвай парите". 

Забравете мутрите, които са преките извършители на тези смъртоносни актове, те не са нищо повече от роботизирани безпилотни самолети, задействани дистанционно от други. За да манипулират действията им, техните пилоти използват не радиосигнали, а подбрани и извадени от контекста догми. Те изопачават Корана чрез непълно и невярно тълкуване.

Как така става въпрос за пари?

Ако се вгледаме в целта на тези терористични атаки, тя очевидно не е да ни сплаши, за да променим поведението си. Нападенията над кулите близнаци от 11 септември не стреснаха Америка до степен, че тя да приеме исляма. Фетвата срещу Салман Рушди не попречи за издаването на "Сатанински строфи". Подобно на всички терористични атаки срещу Запада, те просто засилиха нашата предизвикателна решителност.

Виж още: Рушди за атентата в Париж: Религиите заслужават критика, сатира и неуважение 

Така че при нападението в Париж, както в повечето други подобни случаи, не става въпрос да се промени поведението на Запада - всичко е перчене, надуване на мускули и надежда да се предизвикат въздишки на възхищение. А в този случай въздишките се изразяват в

повече вербувани хора и повече финансови дарения,

които да поддържат организацията им жива. Те трябва постоянно да доказват, че са нещо повече от конкурентните терористични групировки. Това е просто бизнес.

Не трябва да обвиняваме американската външна политика, че е искрата, която запалва фитила. Бедността, политическото потисничество, системната корупция, липсата на образование, отсъствието на критично мислене и безнадежността в тези държави като цяло - това е искрата.

Да, правили сме грешки, които ще бъдат използвани, за да се оправдае вербуването на нови "безпилотни самолети". Но не трябва да се залъгваме, че неотдавнашният доклад, който разкри подробности за мащаба и очевидната неефективност на прилаганите изтезания, е довел до прилив на доброволци терористи. Светът беше наясно, че сме изтезавали.

Единственото, което докладът разкри, е колко сме зле в тази област

По-важното е, че ако вербуваните бяха повлияни от логически идеализъм, те щяха да осъзнаят, че именно осъществяването, обнародването и дискутирането на подобен доклад прави Америка толкова достойна за възхищение. Невинаги правим това, което е правилно, но се стараем. Признаваме грешките си и внасяме поправки. Може да става бавно, но поне е напредък.

Виж още: Иван Бедров: И България вървяла по грешния път

След като сме наясно, че тези терористични нападения не са свързани с религията, би трябвало най-сетне да престанем да вкарваме исляма в тези дискусии. Знам, че още не сме достигнали този етап, тъй като мнозинството от населението на Запад не разбира ислямската религия. Те виждат само жестоки обезглавявания на хора, отвличания на момичета, кървави убийства на деца в училищата и случайни стрелби като в Париж.

Естествено е да се стряскат, когато чуят думата "мюсюлманин"

или видят някого в традиционно мюсюлманско облекло. И въпреки благотворителните си пориви, вероятно си мислят, че "сигурността е по-добра от съжалението" - и бързо обръщат гръб, поемайки в обратната посока.

Когато "Ку Клукс Клан" запалват кръст в двора на чернокожо семейство, видните християни не са задължени да обясняват, че това всъщност не са християнски актове. Повечето хора вече са си дали сметка, че ККК не представляват християнските учения.

Именно за това копнеем аз и други мюсюлмани - да настъпи денят, когато терористите, възхваляващи Мохамед или името на Аллах, а същевременно принизяват истинската им доктрина, ще бъдат мигновено разконспирирани, че са

просто бандити, които се представят за мюсюлмани

Все едно банкови обирджии, които носят маски с лика на президенти; нали не мислим, че това са истинските Джими Картър и Джордж У. Буш, които са посегнали на Банк ъф Америка, защото са им свършили джобните.

Виж още: Религията като извинение за омраза

Не можем да сложи край на тероризма, както и не можем да ликвидираме престъпността като цяло. По ирония на съдбата тероризмът е всъщност акт срещу самата религия, която те твърдят, че изповядват. Това е потвърждение, че религията и нейните постулати не са достатъчни, за да привлекат последователи. Всяка религия, която изисква принуда,

не е в полза на общността, а на лидери, стремящи се към власт

Очаквам с нетърпение деня, когато акт на тероризъм, извършен от самозвани мюсюлмани, ще бъде заклеймяван като криминално нападение от престъпна политическа организация, зле прикрита зад мюсюлманска маска - и нищо повече.

За да стигнем до такъв етап, ще трябва да обучим нашите общности какви са истинските вярвания на исляма. А междувременно продължавайте да ме търсите за коментар, за да изминем този път заедно.