Според доклада на Сената прилаганите "тактики на разпит" били по-брутални от очакваното, но не довели до желаните резултати

Докладът на американския сенат за мъченията, които ЦРУ е прилагало върху свързаните с "Ал Кайда" затворници, разкри шокиращи факти. Според документа прилаганата програма "Отвличане, задържане и разпит" е била дори по-шокираща от очакваното, съобщават световните медии. 

ЦРУ излъгало президента на САЩ

Според заключенията на доклада, обхващащ повече от 6 млн. документа, ЦРУ е излъгало и подвеждало президента и Сената за прилаганите мъчения и тяхната ефективност, като има регистрирани случаи, когато на въпросите на президента е отговаряно частично или неточно, инфомира Си Ен Ен.

Прилаганите разпити продължавали с дни и включвали всякакъв физически и психически тормоз.

Мъченията 

Разпитващите карали човек да стои прав на счупения си крак. Мъченията, прилагани от ЦРУ, включвали още симулиране на екзекуции, продължително давене и лишаване от сън, като в един от случаите затворникът бил държан буден 180 часа.

Сред бруталните "техники на разпит" се включвали още принудително ректално хранене. По този начин били измъчвани поне петима затворници, пише британският в. "Гардиън".

Едно от най-бруталните изтезания е инсценирането на екзекуция на задържаните, което е правено най-малко два пъти. Друга използвана техника била "здраво захващане", при която агентите на ЦРУ нахлуват в килията на задържания, събличат го и го влачат по дълъг коридор. Всичко това е съпроводено с побой.

Друг шокиращ момент е описанието на изтезанията на задържания Абу Зибайда, който едва не умира при инсцениране на удавяне и се наложило лекари да го връщат към живота.

Арестантите често били държани в пълна тъмнина, постоянно оковани с белезници в изолирани килии, като им била оставяна само кофа, в която да ходят по нужда. Сред тактиките на разпит било и лишаването от сън, като задържаните били подлагани на със силен шум и музика или били оставяни на студено. По този начин през 2002 г. затворник починал от хипотермия, след като е бил държан полугол и окован във вериги на бетонен под в таен затвор на ЦРУ.

Макар ЦРУ да обявиха публично, че става дума за 100 души, комисията открива, че са били задържани поне 119. Това значи, че не са били наясно кого са арестували. Според ЦРУ неправомерно държаните в плен са 26 души, но заради неподдържането на точен архив може никога да не се разбере колко точно са били.

Виж още: 11 известни парчета използвани от ЦРУ за мъчения

Липса на резултати

Докладът заключва, че техниките за разпит на ЦРУ никога не са довели до придобиването на информация за предстоящи терористични атаки. Разследващите не казват, че не е получена никаква информация - по-скоро комисията отхвърля твърденията на ЦРУ, че информацията от програмата не може да се придобие с други средства.

Комисията открива 20 примера на разузнавателни "успехи" на програмата, които обаче не били свързани по никакъв начин с използваните техники. Още повече, информацията, взета по време на мъчения, се припокривала с данните от други източници: доклади, прихваната комуникация и от правораздавателни агенции.

Обвинения срещу мъчителите... май няма да има

Любопитен момент от доклада е, че никъде не се използва думата "мъчение" и не се споменава за повдигане на обвинения срещу мъчителите.

Директорът на ЦРУ Джон Бренън призна за недостатъците в работата на агенцията му, но определи доклада като "селективен" и не се съгласи с коннтатациите, че методите не са помогнали за събиране на важни данни.

Председателят на сенатската комисия по разузнаване Даян Файнстин призна, че е възможно групировки да използват разкритията, за да настроят привържениците си срещу САЩ, но същевременно посочи, че демокрацията зависи от прозрачността, и допълни:

"Историята ще ни съди по това, че заставаме зад едно справедливо общество, управлявано от закона и готовността да се сблъскаме с неприятната истина и да кажем: "Никога повече".

Реакцията на Барак Обама

Президентът на САЩ Барак Обама обеща, че сурови методи за разпити, каквито ЦРУ е използвало спрямо заподозрени в тероризъм, няма да има по време на неговия мандат. Той добави, че техниките и мъченията, описани в доклада за програмата на ЦРУ, нанасят значителна вреда на американските интереси в чужбина.

Докладът "потвърждава моята отдавна формирана позиция, че тези жестоки методи не само са несъвместими с нашите ценности като нация, но те не служат и на цялостната ни антитерористична стратегия, нито на интересите на националната ни сигурност", отбелязва Обама. Той посочи, че въпросните техники и методи са били използвани спрямо заподозрени в тероризъм, държани в секретни центрове за задържане извън територията на САЩ.