Критичните нива на реките Тунджа след язовир "Жребчево" и Марица по средното и долното течение ще се задържат през следващите три дни, информира Министерството на околната среда и водите

Нивото на река Тунджа при Елхово е най-високото за последните 50 години. Мазета, сутерени и цели улици в града са под вода вече цяла седмица.

В Елхово няма евакуирани жители, но някои от домакинствата в най-ниската част на града са отишли при свои роднини, съобщи кметът на Елхово Петър Киров, цитиран от БНР. Той подчерта, че няма да бъде обявявано бедствено положение, тъй като няма пряка опасност за живота на хората.

Разливът около Елхово продължава да расте. Тази сутрин нивото на р. Тунджа е 4,33 метра. При Ямбол реката също е с рекордни стойности – измерени са 5,26 метра.

От днес в Ямбол се очаква да бъде въведен режим на питейната вода. Причината е залятата вододайна зона на града и недостиг на над 50% вода. 

В някои от селата на община Тунджа усложнената обстановка остава. И днес училището в с. Веселиново ще бъде затворено.

Виж още: Валежите са пет пъти повече от 2013 г.

Тунджа и притоците й заляха десетки къщи в Старозагорска област. Общините Раднево, Гълъбово и Мъглиж са в бедствено положение, както и община Съединение в поречието на Марица. Всички язовири в Старозагорска област преливат.

Прелялата река Тунджа в района на село Ягода стана причина да бъде затворен пътят Казанлък–Стара Загора.

Водата от четирите язовира в района на Съединение, които преливаха вчера, вече се изпуска контролирано, а нивото на река Потока е спаднало значително, съобщи кметът Георги Руменов. В тази връзка се очаква отмяна на бедственото положение, което бе обявено вчера. Решението трябва да вземе кризисният щаб. 

Отводняването на засегнатите домове в общината ще продължи и днес. Екипи на пожарната и гражданската защита ще работят в село Белозем, където са наводнени повече от петдесет къщи.

Предвиденото контролирано изпускане на водите на язовир "Кърджали" е отменено заради очакваното спиране на валежите днес. Няма опасност от преливане на язовира.