Родено по инициатива на "Ал Кайда", движението "Ислямска държава" (ИД) обезглави трети заложник и продължава да очарова джихадистите

"Ислямска държава", която пое отговорност за обезглавянането на трети западен заложник, изгради своя възход върху брутални методи, праволинеен ислям и очарованието, което упражнява върху джихадистите, главно чужденци.

Какво представлява "Ислямска държава"?

Движението се роди в Ирак през 2006 г. по инициатива на "Ал Кайда". То се представя за защитник на сунитското малцинство срещу шиитите, които поеха властта през 2003 г. с чуждото нашествие, начело със САЩ. 

Движението стана известно с избиването на шиити и самоубийствените атентати срещу американските сили. Неговата бруталност и праволинеен ислям накараха сунитските племена да го прогонят от територията си. 

От юли 2011 г., т.е. три месеца след началото на бунта срещу Башар ал Асад, неговите членове бяха призовани да се бият в Сирия срещу режима, оглавяван от алауитите, превъплъщение на шиизма, публично проклинан от джихадистите. 

В Сирия бързо се появиха разногласия между иракските и сирийските джихадисти. Първите предложиха през април 2013 г. създаването на организацията "Ислямска държава в Ирак и Леванта", но сирийският водач отказа и подкрепи Фронта ан Носра, който стана официалното разклонение на "Ал Кайда" в Сирия.

В началото на 2014 г. избухна безмилостна война, от една страна между Фронта ан Носра и сирийските бунтовници и, от друга страна, с "Ислямска държава". При нея загинаха най-малко 6000 души. 

Окуражен от победите си в Ирак и Сирия, лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади обяви през юни 2014 г. създаването на халифат на територия на двете страни.

Колко бойци има?

Няма точни данни. ЦРУ говори за 20 хиляди до 31 хил. бойци в двете страни. Според друг източник от американското разузнаване, в Сирия има 15 хил. чужди бойци, като 2000 от тях са от западни страни. Някои от тях са се присъединили към ИД, но няма точни данни за това.

Сирийската Обсерватория на човешките права оценява на повече от 50 хиляди бойците на ИД в Сирия, като 20 хиляди от тях не са сирийци, а са дошли от Персийския залив, Чечня, Европа и дори Китай.

В Сирия и Ирак някои от тях са бивши военни кадри от армията и разузнаването на сваления диктатор Саддам Хюсеин. Така че познават добре военното дело. В Ирак според Ахмад аш Шарифи, професор по политически науки в Университета в Багдад, "Ислямска държава" наброява между 8000 и 10 хил. бойци, 60% от които са иракчани. 

ИД вербува мнозина чрез социалните мрежи, но много са и онези бунтовници, които се присъединяват към организацията от страх или примамени от предложените заплати. 

Каква територия контролира?

"Ислямска държава" контролира около 25% от територията на Сирия (45 хил. кв. м.) и 40% от Ирак (170 хил. кв. м.), т.е. общо 215 хил. км, което представлява почти територията на Обединеното кралство (237 хил. кв. м.) според Фабрис Баланш, френски експерт по Сирия.

Въпреки това, подчертава той, повечето територии, контролирани от "Ислямска държава", особено в Ирак, са пустинни, което намалява реалния им контрол. 

"Халифатът" се простира от Манбеж, Северна Сирия, близо до турската граница в провинция Алепо, в посока на изток заедно с цялата провинция Рака и голяма част от районите на Хасака и Дейр Езор, до граничната местност Букамал. В Ирак ИД контролира сунитските райони на запад и на север заедно с град Мосул. 

Защо привлича чужди джихадисти?

Според ливанския писател и журналист Хазем ал Амин джихадистите са очаровани от нейната демонстрация на сила от "холивудски тип". Обезглавяванията, екзекуциите и завладяването на територии напомнят за епопея. 

Освен това, смятат експертите, "Ислямска държава" претендира пред тях, че се е върнала към исляма от времето на Мохамед.Какви са източниците й на финансиране? Според експерти има няколко. Най-напред, даренията от страните от Персийския залив. 

"Ислямска държава" се самофинансира до голяма степен, а външните източници са само 5% oт приходите й, твърди Ромен Кайе, експерт по ислямистките движения."Ислямска държава" си служи с изнудване и налага данъци на местното население. 

Към което се прибавят контрабандата на петрол и антични предмети, откупите, получавани за освобождаването на западни заложници, и резервите на банките в Мосул, града, който джихадистите впечатляващо превзеха по време на започналата през юни офанзива.

Според Башар Кики, шеф на провинциалния съвет на Ниневия, чиято столица е Мосул, резервите в брой на банките в града са достигали преди тази офанзива около 400 млн. долара.

Как се държи с населението?

"Ислямска държава" комбинира терора с предоставянето на социални услуги на местното население. За да прекърши всяко намерение за бунт и да ужаси противниците си, организацията си служи с разпъване на кръст, обезглавяване, бичуване или убиване с камъни на жените, обвинени в изневяра.

За да придаде още по-голяма тежест на тези свои действия, ИД ги разпространява в социалните мрежи с непоносими кадри. 

Има ли бъдеще "Ислямска държава"?

Според Ромен Кайе главната краткосрочна и средносрочна цел на ИД е да консолидира халифата, на когото е създал "държавни" структури като министерства и съдилища. Но, смята Хазем ал Амин, Западът ще го удари тежко и ще го отслаби, което ще го задължи да се превърне в нелегална органзация. 

Барак Обама обяви решимостта си да "отслаби", а след това да "унищожи" ИД, благодарение на широка коалиция, включваща десет арабски страни. 150-те американски въздушни удара вече принудиха "Ислямска държава" да се изтегли в Ирак.

Превод от френски: Галя Дачкова / glasove.com