Когато расизмът започне да засяга децата, е време да се замислим за обществото си

Напред, науката е слънце... Днес е 15 септември, учениците отново тръгват на училище, родители и учители празнуват светлата наука, която ще влезе в главите на децата, самите деца са въодушевени от последния свободен ден, който имат, преди отново да ги засипят с домашни. Въобще идилия. Ама не точно.

Поне не точно за едно село в Пернишко, където местните жители отказват да допуснат в училище децата на имигранти.

Село Калище, община Ковачевци отказва да приеме в училище 12 деца бежанци. Родителите на българчетата не искат децата им да учат заедно с чужденците и заплашват, че ще има конфликти. Те се събират на протест пред училището в Калище, подкрепени от общински съветници.

Интересното е, че в селото има само 18 ученика и присъствието на още деца ще помогне да се запази местното училище.

За сметка на това там местните разпространяват слухове, че децата страдали от малария, имали въшки и тъй като са сирийци, не знаят български и няма да могат да се оправят.

Капак на всичко е, че самите учители отказват да обучават сирийчетата, защото се страхували от болести.

Тук възниква въпроса за качеството на тези учители и трябва ли те да се зоват като такива. Защото като стане 15 септември или 24 май, същите тези учители ще започнат да се бият в гърдите и да заявяват пред всеки, който има нерви да слуша, че тяхната професия е по-скоро призвание и въпреки ниските заплати те продължават да го работят това в името на светото знания, разбираш ли.

Как обаче да вярваш на такъв човек, че ще се отнася човешки с детето ти, когато с друго дете, изпитващо още по-голяма нужда да учи и да се социализира, той се е отнесъл като с преносител на болест, нещо дори лишено от човешки образ.

Виж още: Не се случва тук, но се случва сега

Вярно е, че трябва да има контрол върху здравословното състояние на децата бежанци. Преди да бъдат пуснати на училище, трябва да бъдат прегледани обстойно от лекар и едва след това да бъдат пуснати сред другите деца. Вярно е. Но също така е вярно, че тези деца са изстрадали твърде много, за да може група задушавани от собствените си страхове хора, да им причиняват още морални щети.

Моето лично мнение като човешко същество е, че тези деца наистина не трябва да бъдат пускани в училище. Поне не и в това училище. Защото щом тези хора са склонни на такава омраза към другия, към чуждия, че биха застрашили съществуването на собственото си училище, съставено от, както вече казахме цели 18 ученика, тоест е на ръба на разпускането, на тези деца не им е там мястото. Доказано е, че в злобата си хората са страшно изобретателни.

Виж още: Над 400 деца бежанци няма да могат да ходят на училище

Дано Министерство на образованието успее да реши проблема по възможно най-добрия за всички страни начин. И все пак остава въпросът с безсмисления расизъм, който излъчваме. Подобно радиация. А това е проблем от огромно естество. Защото каквито са хората, такива са и управниците. Защото избираме това, което е най-близко до нас самите. А в крайна сметка Хитлер в началото е бил само ефрейтор и бюргерите са тези, които са го поставили начело на държавата.

А вие се приберете и празнувайте с децата си, вие - образованието, те - последния свободен ден. И се замислете в каква държава искате да живеем.

Ако не можете да приемете идеята, че да социализираш едно дете, различно от теб, да разбереш културата му (не да я приемеш, да я разбереш), е важно. Ако не можете да преглътнете, че някой друг има нужда от малко подкрепа и има нуждата да се учи, за да не се изолира и да не започне да мрази, то нямам никаква идея какво просветление и каква висота на обществото празнувате днес.