Шотландският остров Ейг е първото място на света, захранвано почти изцяло от зелена енергия

Зелената енергия е приоритет на Европейския съюз и се предвижда до 2050 г. всички енергийни източници на ЕС да са възобновяеми (ВЕИ - възобноявеми енергийни източници).

И ако това за момента все още е на ниво план, има едно място, което се захранва почти изцяло от ВЕИ.

Шотландският остров Ейг в момента се радва на почти изцяло природна енергия. Там между 85% и 95% от електричеството идва от слънцето, вятъра и водата, като основната идея е съвсем скоро това късче от Шотландия да стане първото място на Земята, което ще разчита единствено на възобновяема енергия, съобщава онлайн изданието venturebeat.com.

Допреди няколко години обаче там дори не е имало изградена електрическа мрежа. В момента видът на Ейг е коренно различен и на него има изградена мащабна система от фотоволтаични панели, хидроелектроцентрали и вятърни генератори.

Малкият остров на брега на Атлантическия океан е доста слабо населен, като според последното преброяване постоянните му жители са 83. Всички те обаче се надяват, че съвсем скоро тяхното място ще се превърне в туристическа атракция поне в Европа.

До 1997 година Ейг се е притежавал от един човек, но вече всеки жител е собственик. Живелите там повече от шест месеца стават членове на комитета на жителите, който е отговорен за инфраструктурата. В момента 85 процента от електричеството се произвежда от възобновяеми източници, а за останалите 15 обитателите на зеления остров все още разчитат на генераторите.

Източник: venturebeat.com, Bulevard.bg