Според смятания за експерт в борбата с тероризма Боян Чуков, който дава интервю по темата в "Стандарт", атентатите може да са подготвени от мощни спецслужби - и да подтикнат Франция да прати в Сирия и войска

Зрелищна диверсия на професионалисти - под това заглавие неделният брой на в. "Стандарт" помества интервю с Боян Чуков, смятан за един от експерти в борбата с тероризма и специализирал в Париж, в което той изказва съмнения дали зад нападенията от петък, 13-и, наистина стои Ислямска държава.

Според него: "Зад това събитие си личи професионализмът не на самите извършители, а на този, който е сглобил събитията през фаталната нощ. Което означава, че при такова събитие - освен тези, които се натискат първи да кажат, че са извършители, - може да стои някоя много мощна специална служба, която да го извърши под чужд флаг.

От друга страна, хората са склонни да смятат, че зад такива събития стои дадена държава или нейните спецслужби. Но аз бих искал да обърна внимание, че вече в нашия свят има огромни икономически субекти, които имат своя собствена глобална политика. Същите

притежават и всички ресурси да извършат подобна варварщина

Едно е ясно - ние живеем в една нова епоха. Не че не е имало досега подобни събития, но не и с такъв мащаб."

За Париж по-добре е да говорим за зрелищна диверсионна операция, отколкото за терористичен акт или поредица от терористични актове, отбелязва още Боян Чуков предвид факта, че атентатите са "зрелищни, мащабни и удрят по обикновения човек, а не търсят нанасяне на удари по инфраструктура или върху дадени политически фигури".

Пред "Стандарт" той изказва и личното си мнение защо това се е случило точно във Франция, като ситуира събитията в Париж спрямо ставащото в Близкия изток и Сирия.

"Френската авиация преди три седмици разруши нефтопреработвателни заводи и находища,

в които имаше техника за извличане на нефт. За разлика от международната коалиция от 60 държави, която бомбардираше сирийската и иракската територия, без да нарушава по никакъв начин инфраструктурата, свързана с продажбата на суров нефт и нефтопреработвателните заводи.

Отделно, разбира се, френската авиация нанесе удари и върху тези лагери на Ислямска държава, където по информация на френското разузнаване имаше много френски граждани, отишли в Сирия...

Знаете, че по принцип ситуацията в Сирия и гражданската война там избухна в момента, в който стана въпрос откъде ще минат тръбите на газопроводите. Ако си спомняте, тогава имаше идея природният газ от Катар и Саудитска Арабия да мине през сирийска територия.

Сега се заговори за това, че ще има сухопътни военни формирования по сирийска територия, в които САЩ - като предводач на тази голяма международна коалиция от 60 страни -

се готви да вкара и войски и формирования на кюрдите

Това което казаха американците - че ще изпратят 50 специалисти и консултанти, очевидно е недостатъчно. Необходима е сухопътна армия, тъй като ключовите две точки, през които трябва да минат тръбите, са столицата на ислямска държава Карака и прословутата Палмира."

А относно превенциите - въпросът по думите на Боян Чуков там е много сложен. "Сега на френското обществено мнение се обяснява, че трябва да се търси разрешение на въпроса на място и най-вече да се включат френски въоръжени сили за премахване на опасността. Т.е. някой, който е замислил този терористичен акт, се опитва да вкара френския военен потенциал на сирийска територия и то не само със самолети, а и с наземна войска."

Виж още: Нападенията в Париж планирани в Белгия?

По думите му Франция, както и Германия след вълната от мигранти (които са двигател на ЕС), започват да затъва в своите икономически проблеми. За решаването на тези проблеми ще са необходими много пари, защото освен за устройването на хората, които пристигат от Близкия изток и Северна Африка, е необходимо и укрепване на силовите структури, прогнозира Боян Чуков и очаква

във Франция да бъдат обърнати електоралните нагласи

"Ще има засилване на влиянието и ролята на десните формирования, както и на Никола Саркози, който като бивш вътрешен министър, именно на базата на събитията във френските предградия, успя да овладее ситуацията и с това да спечели изборите във Франция. Между другото, тенденцията в Германия е същата - имаме радикализиране на обществото. Абсолютно същото се случва в Швеция, където се включи армията заради остър недостиг на полицейски сили. Така е и в Унгария, и в Австрия."

Според него обаче е абсолютно погрешно да се демонизира ислямът като религия: "Ако говорим за ислямски тероризъм, идеологията му са някакви девиантни клонове на исляма в лицето на салафитите, уахабити, братята мюсюлмани. Като се има предвид, че тези деноминации са създадени инвитро - те не са се получили по естествен път, излиза, че ислямският тероризъм също е създаден инвитро и има за цел решаване на геостратегически цели - отбелязва Боян Чуков и заключава:

"Българските граждани, които са мюсюлмани, няма нищо общо с този радикален ислям, той им е чужд. Той е смъртен враг на българските мюсюлмани - особено младите..."

Виж още: Терористичните нападения нямат нищо общо с религията

Източник: Standartnews.com