Френският вътрешен министър настоява за европейски мерки за сигурност

След кошмарната нощ в Париж на 13 срещу 14 ноември Франция даде началото на своя отговор срещу тероризма - 10 френски изтребителя са поразили обекти в бастиона на "Ислямска държава" в сирийския град Ракка.

Унищожени са команден център, тренировъчен лагер и склад за оръжия и боеприпаси.

"Първата унищожена цел е обект, използван от "Даеш" ("Ислямска държава") за команден пост, център за рекрутиране на джихадисти и склад за оръжия и боеприпаси. Втората поразена цел е лагер за трениране на терористи", уточниха от френското министерство на отбраната в комюнике.

В операцията са използвани общо 12 летателни машини, вкл. 10 бомбардировача, излетели от бази в Обединените арабски емирства и Йордания.

Виж още: Кой всъщност стои зад терора в Париж?

От военното министерство в Париж обявиха, че са били ударени предварително набелязани цели и че операцията е извършена в координация с американските сили.

В изявлението си след кървавите атентати президентът Франсоа Оланд предупреди, че отговорът на Франция ще бъде безмилостен.

Убиха пиара на джихадистите

По време на атаките срещу "Ислямска държава" е бил убит и сирийският репортер Ахмед Абу, работещ за ислямистките групировки в Сирия. Абу е загинал по време на интервю с един от командирите на движението "Джебхат ан Нусра". 

В ролята си на "медиен помощник" на терористите Ахмед Абу снимаше репортажи, показващи мъчения над пленници. В частност терористът-журналист отразяваше за пропагандата на терористите как те изгаряха живи кюрди и християни в Ирак. Нерядко той участваше и в самите екзекуции, уточнява УНИАН. 

Междувременно френският министър на вътрешните работи в неделя поиска европейски мерки за сигурност, съобщи АФП. 

Бернар Казньов призова за общоевропейски действия в "борбата с тероризма". За тази цел вътрешният министър предложи извънредна среща на съвета по правосъдие и вътрешен ред на министрите на правосъдието на страните от ЕС.

Виж още: Нападенията в Париж планирани в Белгия?

Срещата е насрочена за петък, 20 ноември, потвърди Люксембург, която в момента председателва ЕС. Бернар Казньов предлага въвеждането на мерки срещу трафика на оръжие и приемане на европейски план за въздушните пътници.

Ден на траур 

Понеделник, 16 ноември, е вторият ден от тридневния национален траур във Франция. По обед с минута мълчание в цяла Европа ще бъде почетена паметта на жертвите.

Училища, детски градини, колежи, спортни обекти, културни центрове и паркове в понеделник ще отворят, както и пазарите. Те останаха затворени след атентатите в петък.

Потребителите на интернет са насърчавани да пускат снимки от терасите на кафенетата в Париж. Медиите бяха помолени от френската полиция да се въздържат да пускат снимки от атентатите от уважение към загиналите и пострадалите.

Източник: АФП, УНИАН, Ройтерс