В залата за заминаващи на аеропорта тази сутрин станаха две експлозии (видео), последвани от взрив на мотриса при метростанция. От движение беше спрян целият градски транспорт в белгийската столица

Две експлозии разтърсиха рано тази сутрин летището в Брюксел малко преди 8 ч. Белгийските власти потвърдиха, че става дума за самоубийствен атентат. Окончателните данни са за 14 убити и повече от 100 ранени.

Около час по-късно, след 9,00, нов взрив при метростанция "Малбек", съседна на "Шуман", която минава под централата на Европейската комисия, стана причина за затваряне и на метрото в белгийската столица.

Вдигнат във въздуха бил вторият вагон на мотриса, която тъкмо потегляла към следващата спирка. Загиналите там са поне 20, ранените - 106, 17 от тях тежко, обобщи по-късно кметът на Брюксел.

Няма сведения сред пострадалите да има българи.

Виж още: Анализатори и политици: Атентатите в Брюксел не са изненада

В хода на черния брюкселски вторник беше преустановено движението на международните влакове "Евростар", както и на останалия градски транспорт - автобусен и трамваен.

От полицията предупредиха гражданите да не ходят на летището, да не задръстват пътните артерии, да останат по работните си места, а учениците да не напускат училищата. Приоритетът е да се окаже помощ на засегнатите и да се засили сигурността. Обявена е най-висока степен на тревога.

Летището остава затворено и на другия ден, след като сградите му бяха евакуирани, а полетите - преустановени. Спряно беше и движението на влаковете дотам. Стотици пътници бяха изведени навън, на самите писти и стоянките за самолети, за да изчакат нормализиране на ситуацията.

Завентем, известно още като Brussel-Nationaal / Bruxelles-National, е по-големият от двата аеропорта на белгийската столица, заедно с Шарлероа в другия край на града. Само миналата година през него са пристигнали или отпътували над 23 млн. пасажери.

Според информационната агенция "Белга" преди взривовете се чули изстрели и викове на арабски. Бомбите били детонирани на етажа за заминаващи, край гишетата на Брюкселските авиолинии и "Американ еърлайнс".

Виж още: Кои са атентаторите от Брюксел - и каква е връзката им с Абдеслам

Край трупа на предполагаем атентатор е открит автомат "Калашников". Намерено и обезвредено е и още едно взривно устройство. По-късно белгийската полиция разпространи снимка от охранителните камери на вероятен трети терорист, който се издирва.

Двамата атентатори - в черно и с ръкавици на левите си ръце, които вероятно прикриват детонаторите. Третият, вдясно, беше обявен за издирване от белгийската полиция

Първите снимки, публикувани в социалните мрежи, показваха облаци дим над един от пътническите терминали на аерогарата. Стъклата на терминала са изпотрошени, щетите са значителни, показват кадрите от взривената зала за заминаващи

Летището в Брюксел от птичи поглед. Снимка (архив): Konstantin von Wedelstaedt / Airliners.net

Експлозиите на брюкселското летище бяха в залата за заминаващи, долу вдясно на схемата

Разпространените видеокадри показват паниката сред хората, които тичат към аварийните изходи.

Брюксел беше подготвен за атентати заради залавянето в петък на Салах Абдеслам издирвания заради терористичните актове в Париж на 13 ноември.

Метрото при централата на Европейската комисия. Новата експлозия стана при станция "Малбек", съседна на "Шуман"

Източник: Би Би Си, "Скай нюз"