Четири месеца след атентатите в Париж в белгийската столица задържаха главния им организатор след няколкодневна антитерористична операция

Салах Абдеслам, смятан за основна фигура в атентатите в Париж през ноември, когато при нападения в различни части на града загинаха 130 души, е заловен жив в апартамент в Брюксел.

26-годишният французин бил ранен в крака и задържан при престрелка със силите на реда в родния си квартал Моленбек, добил печална слава като "гнездо на терористи" и "джихадистката столица на Европа".

Във фаталния петък, 13-и, Салах бил сред терористите камикадзе, но зарязал колана с експлозиви и напуснал Париж веднага след атентатите, при които се самовзриви брат му Брахим. Предполага се, че оттогава се укрива в Белгия.

Новината за задържането на най-издирвания човек на Стария континент дойде три денонощия след началото на поредната мащабна антитерористична акция в белгийската столица.

В района се чуваха силни експлозии, а съучастници на Абдеслам продължаваха да оказват съпротива до залавянето им. Белезниците щракнаха за още двама души. Тройният арест беше потвърден в петък вечерта и от френския президент Франсоа Оланд.

Виж още: Нападенията в Париж планирани в Белгия

Във вторник следобед униформени атакуваха апартамент в южното брюкселско предградие Форе, откъдето им отговорили със стрелба.

Мъжът, открил огън по полицията с автомат "Калашников", бил застрелян на улицата пред жилищната сграда около шест вечерта. Той беше идентифициран като алжиреца Мохамед Белкаид, също свързан с атентатите в Париж.

Ден по-късно столицата на Белгия и ЕС остана в състояние на повишена готовност, като се издирваха поне двама избягали заподозрени.

Виж още: Организаторът на 13 ноември убит при операцията в Сен Дени

В операцията тази седмица участват и френски части, а сред четиримата полицейски служители, ранени при престрелките в първия ден, имаше и една французойка.

Според белгийската преса апартаментът във Форе бил използван като скривалище, а местните следователи не са очаквали да намерят вътре обитатели, тъй като от известно време електричеството и водата в жилището били прекъснати. Там обаче били открити пръстови отпечатъци на Абдеслам, макар и недатирани.

В района има фабрика на "Ауди" и депо на високоскоростните влакове, които пътуват към Лондон и Париж.

По време на акцията в началото на седмицата се наложило да бъдат евакуирани две училища и две детски градини. След края на операцията във "Форе" издирването продължи в по-широк радиус от белгийската столица. В града отново се наблюдава засилено полицейско присъствие.

От четири месеца насам в Брюксел текат задържания на заподозрени, като досега са повдигнати обвинения на 11 души във връзка с 13 ноември, а още осем остават в ареста.

Арестът в Моленбек обаче е най-голямото постижение на белгийските власти от четири месеца насам. През януари полицията попадна на следи от Абдеслам и в друго брюкселско предградие, Схарбек.

Източник: Би Би Си, Си Ен Ен