Белгийската столица е под полицейска и военна обсада

Белгийската полиция арестува петима души при нова серия антитерористични операции в понеделник, съобщиха от прокуратурата в страната.

Снощи 16 души са арестувани при мащабната антитерористична операция в Белгия, проведена в Брюксел, Лиеж и Шарльороа. Така общият брой на задържаните става 21. 

Сума от 26 хил. евро е намерена по време на един от обиските в неделя вечер, посочи също тя. Всички други предмети иззети при обиските са в процес на изследване.

Терорист №1 все още не е заловен

На официална пресконференция на Федералната прокуратура беше съобщено, че терористът, оцелял при атентатите в Париж от 13 ноември, Салах Абдеслам не е между арестуваните. 

Според вестник Либр Белжик, снощи той е избягал от полицейско преследване край град Лиеж, на около 100 км източно от Брюксел, като е поел с лека кола по магистралата за Германия. Информацията не беше потвърдена от разследващите. 

Един от 16-те задържани е ранен, след като е засилил автомобила си срещу полицейски патрул, който е бил принуден да стреля. После шофьорът се опитал да избяга, но накрая е бил заловен.

Самата акция включи участието на блокади на улици, снайперисти, бронирани коли, стотици полицаи и военни и обхвана самото сърце на Брюксел - централния площад.

Претърсени са 19 къщи в 5 квартала на Брюксел и 3 адреса в Шарлероа, но не са открити оръжия и експлозиви, съобщи федералният прокурор Ерик Ван Дер Сипт. И днес продължават обиските и разпитите.

Правителството продължи 4-тата най-висока степен на терористична тревога в Брюксел.

"Нападението на котетата"

По време на самата акция белгийските власти призоваха за сдържаност в социалните медии, докато се провеждат антитерористичните операции в столицата Брюксел. От полицията призоваха медиите и гражданите да спрат да дават информация за операции в ход, за да не се окажат неволни информатори на търсените терористи.

Отговорът на социалните мрежи беше повече от красноречив - снимки на котки. Пародийният сайт НордПрес поде публикуването на изображения на котенца в средата на миналата седмица, като създаде героя "Абу Мяу" - коте с пояс с експлозиви, представено за подбудител на атентатите на 13 ноември в Париж.

Под хаштага #BrusselsLockdown се появиха хиляди снимки на котета в различни роли - джедаи, водещи на новини и т.н.

И днес детските градини и училищата в Брюксел остават затворени. Същото важи и за метрото, което е потенциала мишена, като според властите има "сериозна и непосредствена" заплаха. Болниците ще приемат само спешни случаи, но редовните консултации са отменени.

Източник: Нова телевизия, БНТ, БНР, АФП