7540 лица са придобили българско гражданство от началото на годината

Двойно повече българи спрямо миналата година се отказват от българско гражданство. Общо 301 души са избрали да се лишат от българския си паспорт през 2015г. Това показа проверка на в. "Монитор". 

Данните са актуални към 11 ноември. Възможно е до края на годината броят на хората, доброволно лишили се от българско гражданство да се увеличи още. Спрямо 2014 г. броят им е почти два пъти по-голям, тогава от гражданството си са се отказали 155 души.

Най-много българи ни "краде" Холандия

Причината за отказа най-често е фактът, че сънародниците ни кандидатстват за гражданство в държави, които изискват хората да изоставят родното гражданство, за да приемат чуждото. Страните, в които се установяват най-голяма част от българите, са Холандия, Австрия и Норвегия. И трите държави са сред страните, които забраняват двойно гражданство. 

Холандия, води класацията на страните, заради които нашенци са се отказали от родния паспорт. През 2013 г. общо 105 българи са се отказали доброволно от гражданството си, а през 2014 г. броят им е спаднал до 67. В кралството изключение от забраната за второ гражданство се прави само за децата, родени в страната с родител от друга националност.

Виж още: Паспортите, които отварят най-много граници

В същото време има и българи, които оставят родния паспорт заради трето гражданство. Няма държава в света, която да позволява легално да имаме по три паспорта и съответно следва отказ от първото гражданство - българското, заради други две. 

Процесът по освобождаване от гражданство в България се контролира от вицепрезидента и министъра на правосъдието. Процедурата трае 6 месеца, като лицето трябва да представи и документ за започнат механизъм за придобиване на чуждото гражданство. 

"Новите българи"

За календарната 2015 г. 7540 лица са придобили българско гражданство, а възстановилите такова са 738 души. Това прави общо 8 278 "нови българи", съобщава "Монитор". Сред "новите българи" най-много са македонците, следвани от жители на Молдова, Украйна, Израел и Русия. 

Виж още: Кандидатите за български паспорт с изпит по история

Източник: "Монитор"