Няколкочасовата полицейска акция разби терористична клетка, подготвяла нови покушения, и ликвидира Абделхамид Абауд, който се смята за "мозъка" зад петъчните нападения в Париж

На петия ден след кошмарния 13 ноември, в сряда сутринта, северното парижко предградие Сен-Дени се събуди под полицейска обсада заради операция срещу предполагаемия организатор на нападенията, отнели живота на 130 души - белгиеца Абделхамид Абауд.

Виж още: Нападенията в Париж планирани в Белгия

При 7-часовата престрелка с барикадиралите се заподозрени бяха леко ранени петима служители на реда и убито полицейско куче. В обградения апартамент на ул. "Корбийон" са загинали двама: жена, която се е самовзривила, и мъж със смъртоносни рани от куршуми и шрапнели. Самоличността му е била установена по пръстовите отпечатъци. Според френски медии спътничката му е била негова братовчедка.

Ден по-късно прокурорът на френската столица Франсоа Молен потвърди, че това е бил самият Абауд. Първоначално се смяташе, че той е дърпал конците от Сирия, но впоследствие местонахождението му се оказа в района, където се намира и атакуваният от терористите национален стадион "Стад дьо Франс".

Задържани при спецакцията са още осем души,

вкл. собственикът на жилището, който разказва, че негова позната го помолила да осигури подслон на двойка белгийци.

Единствената жертва, дадена от спецчастите в операцията, е служебното куче Дизел - 7-годишна белгийска овчарка. Работата на кучетата, които надушват експлозиви, е безценна, напомниха от френската Национална полиция в "Туитър" заедно с тази снимка в памет на четириногото, загинало от ръката на терорист

В ранния следобед президентът Франсоа Оланд оповести, че целта е била неутрализиране на терористи, които имали връзка с извършителите от петъчната вечер. В апартамента е открит солиден оръжеен арсенал, като има данни, че обезвредените екстремисти са подготвяли атентат в друг район на френската столица, известен като "парижкия Манхатън".

Междувременно Би Би Си припомня, че предградието Сен-Дени е известно със своето етническо многообразие. Там живеят имигранти от Африка, Индия, Китай, Турция, а мнозинството от жителите му са нелегално пребиваващи, без документи и дори не се чувстват парижани...

Междувременно се издирва осмият атентатор от петъчната вечер - Салах Абдеслам, за когото се смята, че се е върнал в Белгия. Той обаче не беше открит на адреса, обграден от полицията в Брюксел.

Определян като "мозъка на атентатите",

27-годишният Абауд е син на търговец, роден в края на 80-те в брюкселския квартал Моленбек, който стана печално известен като гнездо на терористи в Европа. Семейството се смята за сравнително заможно и не може да си обясни как така големият им син е започнал да симпатизира на екстремистите.

През 2014 г. той напуска родината си и заминава за Сирия, като отвежда там и малкия си брат Юнус - който на 13 става най-младият боец в редиците на Ислямска държава.

Името на Абделхамид се споменаваше и след нападението срещу редакцията на френския сатиричен вестник "Шарли Ебдо", когато при антитерористична операция във Вервие, Белгия, бяха убити двама активисти на Ислямска държава и задържан трети.

Тогава бяха открити оръжие и експлозиви, сходни с използваните при атаките в Париж от 13 ноември,

а властите обявиха, че са предотвратили мащабен атентат. Неосъщественото покушение се организирало от белгийска терористична клетка, наброяваща 10 души и ръководена от Абауд, припомня Си Ен Ен.

Виж още: Кой всъщност стои зад терора в Париж?

Според експерти в борбата с тероризма той се придвижвал свободно между Сирия и Белгия, а маршрутът му минавал през Гърция. Това станало възможно, след като през есента на 2014 г. семейството му било уведомено, че е загинал. Предполага се, че той сам пуснал новината за смъртта си, за да може да пътува до Европа, без да бъде разкрит. Сега вече кончината му е факт.

Източник: Би Би Си, Си Ен Ен