Фалшивите приложения могат да проследяват дейността на членове на "Ислямска държава"

Когато някой ви каже, че вече има приложения за всичко, най-вероятно той не знае колко е прав всъщност. Терористичнта пропаганда не прави изключение от правилото, като "Ислямска държава" има дори приложение за деца. И това може да се окаже една от слабостите на терористичната организация. 

Мобилните приложения на "Ислямска държава" за набиране на последователи вече имат фалшиви версии, създадени с цел шпионаж. За това съобщи самата организация. Това е нова стъпка в битката срещу джихадистите, съобщава "Мадърборд".

ИДИЛ има шест официални приложения, чрез които разпространява информация за дейността си и набира нови членове. Това е само част от мащабната активност на терористите. Те участват и в социални мрежи, блогове и имат собствената информационна агенция.

Фалшивите приложения могат да проследяват дейността на членове на "Ислямска държава", както и да виждат кои са новите радикални членове.

Наскоро "Ислямска държава" създаде мобилно приложение за деца, което ги учи на арабската азбука с примери за оръжия и др. Програмистите в организацията дори редовно обновяват приложенията.

Джихадистките програми обаче имат слабости. "Гугъл" има строга политика за това какви приложения могат да се разпространяват чрез Google Store, приложенията на "Ислямска държава" не са допускани до него и разчитат на алтернативни начини за разпространение чрез собствени канали. Те обаче не спират да се променят, защото разузнавателните агенции и полицейските служби ги откриват и след това блокират.

Виж още: "Скай нюз" получи достъп до личните данни на 22 хил. джихадисти

Това създава идеална възможност за властите да внедрят собствени версии на приложенията на "Ислямска държава". За това предупреждава и организацията, без да конкретизира кой е автор на фалшивите приложения. В изявленията се намеква единствено, че става дума за правителствени служби.

Източник: motherboard.vice.com