Сред тях има представители на 51 държави, за които има посочени имена, адреси, телефонни номера и информация за семействата им

Британският телевизионен канал "Скай нюз" обяви, че е получил достъп до документи, съдържащи личните данни на хиляди членове на терористичната организация "Ислямска държава", предадени му от бивш член на групировката. 

Списъкът с документи съдържа 22 хил. имена, адреси, телефонни номера, а също така и информация за семействата на терористите от "Ислямска държава". Сред тях има представители на 51 държави. 

Документите идват от набирането на нови членове на организацията. При постъпване в организацията всеки е съобщавал личната си информация, отговаряйки на 23 въпроса. 

Виж още: Балканите - котило на джихадисти

Част от имената - както оригиналните, така и дадените от "Ислямска държава" са били познати на властите. Ключовият пробив от разкриването на документите се състои в това, че са били разкрити личностите на редица досега непознати джихадисти от целия свят. 

Тяхното местонахождение ще е важно за разбиването на организацията и за предотвратяването на бъдещи нападения. 

Документите са били предадени на телевизията в преносима флаш-памет, открадната от "Ислямска държава" от член на групировката, който обаче губи илюзиите си спрямо организацията.

Източник: "Скай нюз"