Най-малко 250 хил. деца живеят в обсадените райони на Сирия при условия - по-лоши от затвор

Болни деца, които умират, защото животоспасяващи лекарства се бавят в разпределителни пунктове, младежи, които трябва да оцеляват като се хранят с храна за животни и сварени листа, семейства, които горят леглата си, за да останат на топло през зимата.

Училища, които се преместват в убежища под земята, за да избегнат бомбите-варели, експлозии, мини, снайперисти, които чакат всеки, който се опитва да избяга.

Ранените умират без обезболяващи, анестетици и лекарства, децата страдат от недохранване, куршумите са навсякъде...

Сцените не са от лагерите на смъртта през Втората световна война или от съветските лагери ГУЛАГ. Това е реалността за милиони сирийци, според доклад на неправителствената организация "Спсасте децата" (Save the Children), пише "Гардиън".

Виж още: Най-лошата година за децата​

По думите на Таня Стийл, председател на организацията, много деца в Сирия умират от недостиг на храна и лекарства, а се намират само на няколко километра от складовете, в които се пазят. 

Най-малко 250 хил. деца живеят в обсадените райони на Сирия в условия, които организацията описва като "затвор". Докладът се основава на серия от интервюта и разкази на родители, деца, лекари, хуманитарни работници в 22 фокус групи. Той се появява в навечерието на петата година от началото на войната в Сирия.

Докладът представя и провала на международната общност да прекрати кризата. 

По-малко от 1% от хората са получили помощ във вид на храна през 2015 г., по-малко от 3% са имали достъп до медицинска грижа, сочат още данните.

Рихаб, жена, която живее в селище, близо до Дамаск, казва: "Владее страхът. Децата вече чакат да им дойде редът да бъдат убити".

Видео: Какво е детската смелост​

Децата живеят в постоянен страх от атаките, а родителите им казват, че поведението им рязко се е променило - станали са по-агресивни, отчуждени или депресирани.

Почти всички участници в изследването свидетелстват, че в тяхната общност деца са умрели заради липса на лекарства или на здравна помощ;

Във всяка група респондентите казват, че са намалили броя на храненията наполовина. В четири групи хората свидетелстват, че деца са умрели от недохранване и глад.

Въпреки шестте резолюции на Съвета за сигурност на ООН, приети през 2014 г. , с които се постанява да се осигури безпроблемен достъп на хуманитарна помощ в Сирия, броят на хората, които живеят в обсадени части на страната се е увеличил през последната година, а помощта до тях стига все по-трудно, отбелязват от международната организация.

Докладът документира и други проблеми в живота в обсадените места: нарастване на сексуалното насилие, експлоатация на деца, ръст на престъпността сред малолетните и затваряне на училища в резултат от въздушните атаки и липсата на ресурси.

Видео: Какво войната причинява на децата​

Ахмед, момче, което живее в обсаденото предградие на Дамаск Дума, споделя пред интерюиращите: "Когато чуя звука на ракета или самолет, много се плаша и бързам да се скрия под леглото си".

В Сирия няма вече деца, има само малки възрастни, обобщава тъжната картина Рихаб.

Източник: "Гардиън"