Изминалата година е донесла ужаси, страх и отчаяние на милиони деца по света, констатира УНИЦЕФ

"Те загиват, докато учат в класните стаи или спят в леглата си; остават сираци, биват отвличани, изтезавани, насилвани, принуждавани да носят оръжие, дори продавани в робство. Никога през последните години толкова много деца не са били подлагани на  такава невъобразима жестокост", коментира изпълнителният директор на Детския фонд към ООН Антъни Лейк.

Видео: Има ли ваксина срещу насилието?

В конфликтните зони по света - Централноафриканската република, Ирак, Южен Судан, държавата Палестина, Сирия и Украйна - се намират около 15 млн. деца. В световен мащаб броят им в държави и области, засегнати от въоръжени конфликти, се изчислява на 230 млн.

През 2014 г. стотици деца са били отвлечени от своите класни стаи или по пътя към училище. Стотици хиляди са принудени да се влеят в армии и въоръжени групировки. Зачестяват нападенията над образователни и здравни институции, а все повече училища се използват за военни цели. 

Виж още: Детската смъртност по света намалява

Само в Централноафриканската република от конфликта са засегнати 2,3 млн. деца, а близо 10 хил. са принуждавани да се сражават във въоръжени групировки, като броят на загиналите и осакатените е над 430, тройно повече спрямо 2013 г.

В ивицата Газа 50-дневният конфликт през лятото остави без дом 54 хил. деца, 538 бяха убити, а над 3370 ранени.

Гражданската война в Сирия засяга над 7,3 млн. деца, вкл. 1,7 млн. невръстни бежанци. По данни на ООН през първите девет месеца на годината са регистрирани поне 35 нападения над училища, при които са убити 105 деца и близо 300 са ранени. 

Виж още: Юън Макгрегър дава гласа си на децата, които не могат да бъдат чути

В Ирак, където от конфликта са засегнати около 2,7 млн. деца, тази година поне 700 са осакатени, убити и дори екзекутирани. В тези две държави, където действа групировката Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ), малолетните са не само жертви, но и свидетели, а понякога дори изпълнители на все по-жестоки и крайни прояви на насилие, отбелязват от УНИЦЕФ.

В Южен Судан около 235 хил. деца под 5-годишна възраст страдат от системно недохранване. Почти 750 хил. са принудени да напуснат домовете си, а над 320 хил. живеят като бежанци.

Данните на ООН сочат, че там убити са над 600 деца, повече от 200 са осакатени, а около 12 хил. са превърнати в маша на въоръжените сили и паравоенни групировки. 

Видео: Какво войната причинява на децата

На този фон като че ли на заден план отстъпват други проблемни зони като Афганистан, Демократична република Конго, Нигерия, Пакистан, Сомалия, Судан и Йемен.

Епидемията от ебола в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне остави хиляди деца сираци, а около 5 млн. нямат възможност да ходят на училище.

Има някаква ирония в това, че когато се отбелязва 25-годишнината от Конвенцията на ООН за правата на децата, правата на милиони по света се нарушават по такъв брутален начин, коментират от УНИЦЕФ. 

Видео: Нина Добрев и Кейти Пери пеят Imagine в подкрепа на децата по света

Организацията напомня, че "насилието и травмите не засягат само отделни индивиди, а подкопават стабилността на обществото. Всяко дете, което расте здраво, образовано, в стабилност и безопасност, може да допринесе за бъдещето - своето, на семейството си, на общността и нацията."

У нас живеят около 1,3 млн. деца, като според УНИЦЕФ България само за миналата година:
- 650 хил. са били в риск от бедност и социално изключване;
- 21 хил. са без образование;
- 3600 са жертви на насилие, най-често вътре в семейството, като данните са само за случаите, по които е подаден сигнал;
- 3000 са в институции и престоят там се отразява негативно върху развитието им и възможностите за социализация.