С 200 хил. по-малко са смъртните случаи на деца под 5-годишна възраст за 2013 г. спрямо предходната година

Последния доклад на УНИЦЕФ показва относително положителни тенденции. Смъртността сред децата под 5-годишна възраст продължава да спада, като това намаляване се е ускорило през 2013 г., информира АФП.

Докладът, озаглавен "Нива и тенденции на детската смъртност", съобщава, че починалите деца под 5-годишна възраст за 2013 г. са умрели главно поради причини, които е можело да се избегнат, през 2013 г. Техният брой е 6,3 млн. - с 200 хил. по-малък в сравнение с предишната година.

За последните две десетилетия (от 1990 до 2013 г.) нивото на детската смъртност е спаднало с 49%, а средното й годишно намаляване се е ускорило.

В проблеми региони като Източна Азия, Латинска Америка и Карибите, Северна Африка детската смъртност е намаляла двойно от 1990 г. насам, а в африканските райони южно от Сахара е спаднала с 48%, макар да е най-високата в света - 92 смъртни случая на 1000 живородени деца.

Виж още: Най-важното "секси" видео, правено някога

Основна роля за смъртните случаи на деца под 5-годишна възраст играе недохранването. Половината умират именно от глад. Другите основни причини са усложнения по време на бременността, пневмония, диария и малария.

В доклада се отбелязва, че най-ефикасният метод да се осигури оцеляването на детето е борбата с инфекциозните болести, ползването на мрежи против комари и лечението на диарията чрез рехидратация.

Виж още: Реакцията на деца от Замбия, когато за пръв път пият чиста вода