Коледният панаир на книгата (9-14 декември) дава възможност да се срещнете с любими автори и да напазарувате подаръци за Коледа. Ето избрани акценти от програмата

42-рият Софийски международен панаир на книгата, с който асоциацията на книгоиздателите (АБК) чества 20-годишнината си, обхваща четири етажа от НДК, като представя над 200 изложители на над 1200 кв. м.

Фокусна държава тази година е Румъния, а сред чуждестранните участници са още Унгария, Иран, два руски щанда, института "Сервантес" и Сърбия.

Паралелно с панаира започва се открива и второто издание на Софийския международен литературен фестивал (LiteraryFest.org), в който акценти са творчеството на Скандинавския север и детските книги.

За културната програма в НДК е обособена сцена на третия етаж. Ето някои от акцентите там и по отделните щандове на издателствата:

9 декември, вторник

17 ч., сцена, ет. 3
Издателство "Весела Люцканова" представя две нови книги от български автори. В съвременния роман "Другият в съня ти" на Весела Люцканова една неочаквана среща на двама младежи пред Университетската библиотека в студентско градче в Щатите променя съдбите им...

Романът "4:50 Часът на кошмара" на Тео Буковски разчупва стереотипа на криминалния жанр убиецът да бъде обявяван в последната глава на книгата - авторът разкрива името му още в средата на историята и въпреки това престъпникът остава незабелязан до края

17,30 ч., щанд на издателство "Жанет 45"
Борис Минков с книгата си "Презапис или Другият куфар в Берлин":
"Берлин, есента на 2007 г. Една жилищна общност на петима млади хора, случайно събрали се в средата на 80-те години в Западен Берлин, продължава да съществува - ако не в продължението на прекъснатите разговори, то върху лентата на една видеокасета..."

18 ч., щанд на издателство "Сиела"
Среща с автограф с Калин Терзийски

18,30 ч., щанд на издателство "Жанет 45"
Среща с автограф с писателя Стефан Цанев по повод издаването през годината на 12-те му тома "Избрано ", с оформление от художника Христо Гочев.

10 декември, сряда

15 ч., сцена, ет.3
Кръгла маса "Отгоре над бариерите"
15-16 ч. – Част първа: Руската литература в България
16-17 ч. – Част втора: Българската литература в Русия
С участието на: поета Георги Борисов, директор на издателство "Факел експрес", главен редактор на сп. "Факел", и Евгений Попов - руски белетрист и сатирик, носител на множество литературни награди, един от основателите на Руския ПЕН център, асоцииран член на Шведския ПЕН център

16,30 ч., Мраморно фоайе на НДК
Изд. "Колибри" представя писателите Александър Шпатов и Катя Атанасова. Модератор: Васил Георгиев.

17 ч., сцена, ет.3
Издателство "Хермес" представя новите издания на романите от Блага Димитрова "Отклонение" и "Лавина" с участието на Йордан Василев.

17 ч., зала "Мати ", вход откъм кино "Люмиер", етаж II
Издателска къща "Прозорец", проф. Михаил Неделчев и д-р Йордан Ефтимов представят книгата "Морето, най-голямото събитие" - избрани стихотворения от Христо Фотев, по повод 80-годишнината от рождението на поета и половин век от написването на стиховете:

Роден в Истанбул. Тридесетгодишен.
Но българин. И жител
на Бургас.

С участието на актьорите Михаил Билалов, Димитър Рачков и Руси Чанев.

17,30 ч., щанд на издателство "Жанет 45"
Ганка Филиповска представя новата си книга "30 щриха за любовта" - сборник с разкази

17,30 ч., щанд на издателство "Персей"
Книга с автограф: Софи Оксанен и новия й роман "Когато изчезнаха гълъбите", разказващ за едно семейство и контактите му със силните на деня, докато един агент преправя реалността.

18 ч., щанд на издателство "Сиела"
Среща с автограф с Теодора Димова

18 ч., сцена, ет. 3
10 години ИК "Персей" и представяне на поредицата "Нови литературни гласове и културното наследство на творческа Европа" - с песните на дует "Шик", Нона Йотова и Петя Буюклиева, стиховете на Евтим Евтимов и Маргарита Петкова, с участието на проф. Симеон Хаджикосев, Ива Николова, автори и приятели на издателството. 

18,30 ч., щанд на издателство "Жанет 45"
Виктория Лекова, автор на стихосбирката "Прекарване на времето, чиято статия "Разомагьосаният свят", публикувана в "Литературен вестник ", разбуни много духове. Сега всеки посетител на щанда получава копие от нея.

19 ч., сцена, ет. 3
Писателите Деян Енев и Чавдар Ценов представят дебютния сборник разкази от Бистра Величкова "Малка, мръсна и тъжна" (изд. "Рива")

11 декември, четвъртък

10,30 ч., сцена, ет. 3
Наградената на тазгодишния панаир на книгата в Москва за най-добра книга на славянски езици за история и култура, "Моята родина България" (изд. "Булвест 2000") е адресирана към децата от началните класове - да опознаят родината си,  да я обикнат и да се гордеят с нея. Съставители: доц. Станка Вълкова и Борислав Мирчев.

17 ч., щанд на издателство "Хермес"
Обявена наскоро за най-вдъхновяващ автор на нашето време, Ивинела Самуилова раздава автографи.

17,30 ч., щанд на почетния гост Румъния
Дискусия върху съвременния театър с Лучан Дан Теодорович, Матей Вишниек, Здрава Каменова

17,30 ч., щанд на издателство "Жанет 45"
Аксиния Михайлова с книгата си "Разкопчаване на тялото". Авторката е лауреат на тазгодишната литературна награда "Аполинер" с книгата "Небе за изгубване", която успя да впечатли литературните среди във Франция и да получи високото им признание.

18 ч., щанд на издателство "Персей"
Книга с автограф: Среща с майсторите на скандинавския трилър Томас Енгер ("Мнима смърт" и "Фантомна болка") и Курт Ауст, който разкрива мистериите около скритата страна на Исак Нютон (гениален учен, но също алхимик и окултист) в "Невидимото братство" и "Алхимия на отмъщението".

18 ч., щанд на издателство "Сиела"
Среща с автограф с Иво Сиромахов

18,30 ч., Мраморно фоайе на НДК
Нашумялата шведска авторка Катарина Масети, очаровала публиката с хумористичния роман "Мъжът от съседния гроб" и неговото не по-малко забавно продължение "Семейна гробница", гостува на изд. "Колибри". Модератор: Георги Ангелов.

18,30 ч., щанд на издателство "Жанет 45"
Среща с Милен Русков, отличен наскоро с Наградата за литература на Европейския съюз за романа си  "Възвишение".

12 декември, петък

12 ч., сцена, ет. 3
Премиера на романа "Градина във Венеция" от сръбския писател и художник Милета Проданович (изд. "Ерго") - с участието на автора и преводачката Русанка Ляпова.

13 ч., щанд на почетния гост Румъния
Среща с Йоан Грошан, Матей Вишниек и Милен Русков                                                                                                                                                      

13 ч., щанд на издателство "Агата-А"
Известната сръбска писателка и поетеса Гордана Чирянич, автор на романа "Къщата в Пуерто" и носител на наградата НИН за 2012 г., раздава автографи.

15 ч., щанд на почетния гост Румъния
Среща с Петру Цимпоеску, Дан Лунгу и Адина Попеску

15 ч., НДК, зала 4
Книжният пазар в България и Румъния - дебат, организиран от Съюза на книгоиздателите в Румъния и Министерство на културата на Румъния

15 ч., сцена, ет. 3
"Елиас Канети Рийдър", представен от своя авторски и преводачески колектив: проф. дфн Пенка Ангелова, проф. дфн Ана Димова, проф. дфн Владимир Сабоурин и доц. д-р Борис Минков. Тъй като творчеството на писателя нобелист остава твърде малко познато в страната на неговото месторождение, този сборник включва представителни откъси от негови произведения, съпроводени от научни статии и студии от български канетеведи.

16 ч., сцена, ет. 3
Премиера на "Автобиографична книга на Меркуцио Полински" - приказка за деца и възрастни (изд. "Делакорт"). Преди да придобие световна популярност, Меркуцио, като всяко малко мишле, е обикновен мечтател, влюбен в живота, а настоящата книга е неговата история, разказваща за ранното му детство.

18 ч., щанд на издателство "Сиела"
Среща с автограф с Ути Бъчваров

18,30 ч., щанд на издателство "Жанет 45"
Весела Ляхова - гордостта на издателството за 2013 г., с романа си "Бежанци", носител на наградата "Христо Г. Данов 2014 ".

19 ч., сцена, ет. 3
Премиера на романа "Мрежата на живота" от Таня Капинчева, издателство "Делакорт".

13 декември, събота

11 ч., щанд на издателство "Емас"
Детският автор Ендре Люн Ериксен (Норвегия) раздава автографи.

11 ч., щанд на издателство "Жанет 45"
Детският автор Виктор Самуилов и поредната му весела приумица - книжка календар.

11 ч., сцена, ет. 3
"Силвър" от Андрю Моушън (ИК "Прозорец") - продължението на "Островът на съкровищата" от Робърт Л. Стивънсън в ново издание, с илюстрациите на  големия български художник Любен Зидаров.

12 ч., щанд на почетния гост Румъния
"Детските книги не са детска игра" - разговор с Йоана Николае и Адина Попеску.

12 ч., щанд на издателство "Сиела"
Среща с автограф с Михаил Вешим

12 ч., щанд на издателство "Жанет 45"
Среща с автограф с писателя Георги Господинов и 15 години от излизането на неговия "Естествен роман", преведен досега на 23 езика.

12 ч., сцена, ет. 3
Алхимия на взаимоотношенията - лекция на Гал Сасон. Как съдбата ни е закодирана в името ни? Представя издателство "Кибеа"

13 ч., щанд на почетния гост Румъния
Поетично четене с Йоана Николае, Симона Попеску, Мирча Динеску, Клаудиу Комартин, Матей Вишниек, Мариус Чиву.

13 ч., щанд на издателство "Сиела"
Среща с автограф с Ваня Щерева

15 ч., щанд на почетния гост Румъния
Среща с Лучан Дан Теодорович, Габриела Адаместеану и Георги Господинов

16 ч., сцена, ет. 3
Представяне на книгата "Поеми риска" от световноизвестния неврохирург д-р Бен Карсън - първият, разделил успешно бебета сиамски близнаци, свързани в областта на главата. Радост Горанова споделя впечатления от личната си среща с автора. 80-годишнина на издателство "Нов живот".

16 ч., щанд на издателство "Хермес"
Автографи от Иво Топалов ("Полетът на орела"), който представя новата си книга "Докторът".

16 ч., щанд на издателство "Ерго"
Среща с автограф с Нели Лишковска по повод сборника й с разкази "Танго за Луцифер" (изд. "Ерго ")

16,30 ч., щанд на издателство "Агата-А"
Джаз-четене: Новоизлезлите текстове от Кортасар "Около мита" и "62/Модел за сглобяване", по повод 100-годишнината от рождението на писателя. С участието на всички преводачи на Хулио Кортасар, музикантите Петър Момчев (саксофон) и Владимир Михайлов (контрабас) и представители на дипломатическата мисия на Аржентина у нас.

17 ч., щанд на издателство "Емас"
Датският криминален автор Юси Адлер-Улсен раздава автографи

17 ч., щанд на издателство "Сиела"
Среща с автограф с Алек Попов

17 ч., сцена, ет. 3
Премиера на романа "Късна жена" от Станчо Пенчев (изд. "Ерго") от литератора д-р Йордан Ефтимов.

17 ч., Мраморно фоайе на НДК
На изд. "Колибри" гостува авторът на "В смутните часове по здрач", новият шведски майстор на съспенса Юхан Теорин. С участието и на българския писател Галин Никифоров. Модератор: Светлозар Желев.

18 ч., сцена, ет. 3
Представяне на новия роман от Милена Фучеджиева "Сексът и комунизмът" (изд. "Ентусиаст").

18 ч., щанд на издателство "Персей"
Книга с автограф: Йохана Синисало - авторка на големия финландски бестселър "Никога преди залез", който й донесе номинация за наградата "Небюла" в САЩ. Млад фотограф открива трол, пребит от агресивни тийнейджъри, но няма представа, че неговият приятел, неусетно превърнал се в най-близкото му същество, може да провокира най-тъмните и забранени импулси на човека.

14 декември, неделя

11 ч., сцена, ет. 3
Издателство "Сиела" представя луксозното издание "Светът на огън и лед" - неразказаната история на Вестерос и "Песен за огън и лед", с над 170 цветни илюстрации и тонове нова информация, написана от Джордж Р. Р. Мартин.

12 ч., сцена, ет. 3
Приказката "Упоритият крал" от Доналд Бисет възкръсва 37 години след появата й на български. Живот й дава художничката Кремена Пенчева, която ни въвежда във фантазния свят на английския писател, уголемен от нейното още по-разюздано въображение в цветове и форми. Кремена ни напусна преди две години, но сега изд. "Милениум" ни среща с две от книгите й - "Упоритият крал" и "Скрити приказки", в която текстът и картинките са създадени от нея.

15 ч., сцена, ет. 3
Издателска къща "Гутенберг" представя новите си испански антологии:
"Изгнаници на този свят" от испанския философ Мигел де Унамуно (1864-1936), която се издава по случай 150 години от рождението му, и  "Вълнения" от Федерико Гарсия Лорка (1898-1936).